Categorieën

Service

Theatervoorstelling De Poppenspeler van Warschau

Theatervoorstelling De Poppenspeler van Warschau
Uit

Theatervoorstelling De Poppenspeler van Warschau

  • Redactie
  • 24-04-2023
  • Uit
Theatervoorstelling De Poppenspeler van Warschau
VLAARDINGEN - Hoe doe je het goede in een omgeving waarin het kwaad vrij spel heeft? Deze vraag dringt zich onherroepelijk op tijdens de theatervoorstelling 'De poppenspeler van Warschau' door Trio Wilde Eend. Indringend theater vol met muziek op donderdagavond 4 mei na de dodenherdenking in De Windwijzer.

De voorstelling is geënt op het gelijknamige boek van Eva Weaver en bevat tal van scenes die zich ook in werkelijkheid hebben voorgedaan. Hoofdpersoon is Mika, een veertienjarige Joodse jongen die woont in het door Duiters bezette getto van Warschau. Wanneer zijn grootvader op straat wordt doodgeschoten, erft Mika opa’s jas en ontdekt hij in de vele geheime zakken een aantal handpoppen. Zo wordt Mika samen met zijn nichtje Elly poppenspeler. Zij vermaken de kinderen van het getto, maar worden ook gedwongen voor Duitse troepen op te treden. Tot op een dag het hele getto wordt ontruimd. Ontsnappen lijkt onmogelijk. Wie overleeft deze hel en welke keuzes kun je nog maken als het er echt op aankomt?

'De poppenspeler van Warschau' is een ontroerend verhaal over levens die zich verweven, bezien vanuit het perspectief van vriend en vijand. Een vertelling over hoe de hoop levend blijft zelfs in tijden van oorlog en chaos. Een ongelooflijk actueel thema, helaas.

Trio Wilde Eend – ook bekend onder de Jiddische naam Vilde Katshke – brengt een mix van muziek en verhalen uit Oost-Europa en verder. Het trio speelt niet alleen joodse klezmer, Balkan- en zigeunermuziek, maar ook melodieën uit onder meer Rusland en Armenië. Eigen composities en spannende improvisaties geven hun muziek nog meer kleur. Het trio bestaat uit Gottfrid van Eck: klarinetten, Tessa Zoutendijk/Jiska ter Bals: viool en Juul Beerda: accordeon.

De voorstelling is vrij toegankelijk, mede door een donatie van Stichting Jan Anderson & Rita Boon. Aanvang is om 21.00 uur en aanmelden is niet nodig. Je bent welkom in De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95 in Vlaardingen. 

De Windwijzer

Schiedamseweg 95, Vlaardingen

Meer over De Windwijzer →