Categorieën

Service

Vanavond stemming gemeenteraad over schoolgebouw bij 't Hof

Vanavond stemming gemeenteraad over schoolgebouw bij 't Hof
Politiek

Vanavond stemming gemeenteraad over schoolgebouw bij 't Hof

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 12-10-2023
  • Politiek
Vanavond stemming gemeenteraad over schoolgebouw bij 't Hof

De Vrienden van 't Hof bij een eerder protest

VLAARDINGEN - Vanavond stemt de gemeenteraad over een motie van PvdA, ONS.Vlaardingen en de SP om op een aantal ‘groene’ plekken in de stad geen nieuwe school te bouwen. Eergisteren schreven we al dat er inmiddels sprake is van een shortlist van potentiële plekken voor schoolgebouwen. Op die lijst staan op verschillende punten bij elke mogelijke plek kleurcoderingen: groen, lichtgroen, geel, oranje en rood. Groen is prima, rood helemaal niet, maar het heeft ook te maken met hoeveel ‘werk er verzet moet worden’ om ergens een nieuw gebouw te realiseren.

Op de lijst staan plaatsen als de Waalstraat (bibliotheek), het nieuwe V&D gebouw (niet in eigendom van de gemeente), maar ook het basketbalveldje in Ambacht en de Hofsingel 82-84, waar voorheen de afdeling Toezicht & Handhaving zat. Het basketbalveldje ‘scoort’ overigens op enkele punten ‘rood’, maar bij de meeste andere plekken is het een optelsom van ‘voors en tegens’, van verschillende kleuren. En daarbij komt de locatie bij ’t Hof, waar nu nog een stenen gebouw met puntdak naast de kassen van de Stadslandbouw staat, er niet eens zo beroerd uit. Welke kant het op gaat vanavond in de raad is nog even afwachten, en coalitiepartijen als het CDA en GroenLinks hebben daarbij een sleutelrol; beide verklaarden zich voor moties voor het behoud van het groen en cultuurhistorische waarden, maar waren zelf niet specifiek waar het bouwen of niet bouwen naast ’t Hof betreft. Naast, en niet in, want het terrein waar het om gaat is nu al volledig bebouwd en bestraat.

Op de publieke tribune zullen waarschijnlijk veel leden van de stichting De Vrienden van ’t Hof zitten. Die zijn op voorhand al blij dat ’t Hof niet het meest geschikt is als nieuwe schoollocatie, maar welke worden er dan echt geschrapt van de shortlist? Dat geeft de motie van de PvdA, ONS Vlaardingen en de SP ook niet concreet aan, hoewel ze ’t Hof daar wel toe rekenen.

,,Als de motie van de PvdA het niet haalt, blijft het weinige groen in Vlaardingen onder druk staan’’, zegt voorzitter Jan van der Kolk van De Vrienden van ’t Hof. ,,We zijn blij dat ’t Hof gered lijkt, maar we maken ons nog wel zorgen over de andere groene plekken. Vlaardingers moeten niet kiezen tussen groen en onderwijs. Onze kinderen hebben béiden nodig.’’

Vanavond vergadert de gemeenteraad vanaf 20.00 uur in het stadhuis aan de Markt 11. Wie het wil volgen is van harte welkom ter plekke, maar kan het ook volgen via de livestream. Die vind je hier!