Categorie├źn

Service

Veel vrije dagen

Veel vrije dagen
Nieuws

Veel vrije dagen

  • Dick van der Pijl
  • 23-05-2021
  • Nieuws
Veel vrije dagen
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Het grote voordeel van gepensioneerd zijn is natuurlijk dat je je tijd veel meer zelf kan indelen. Verplichtingen zijn er altijd nog genoeg. Er zijn nog altijd boodschappen die gedaan moeten worden; eten moet klaargemaakt worden en ga zo maar door. Maar je hoeft niet meer naar je werk. Je hoeft niet meer op een vaste tijd op te staan, je te wassen en aan te kleden en de dagelijkse reis naar je werk te maken. Dat hoef je allemaal niet meer na je pensionering. 

Zelf heb ik hier in Frankrijk nooit echt gewerkt; geen vaste baan gehad. In het begin van mijn tijd in Frankrijk ben ik nog wel bijna twee jaar blijven werken in Nederland. Twee en een halve dag per week. Tel daar nog een dag in het totaal voor het reizen bij en dan kom je op ongeveer drie en een halve dag verplichtingen. De overblijvende drie en een halve dag van de week was ik dan wel lekker in Frankrijk en nam ik een week vakantiedagen op dan was ik bijna twee weken in Frankrijk. Viel er bovendien in een werkweek een feestdag dan hoefde ik maar anderhalve dag op te nemen om die week niet naar Nederland te hoeven. 

Feestdagen in Nederland zijn eigenlijk maar dun gezaaid. Als het tegenzit vallen de kerst en oud en nieuw ook nog in het weekend en blijven er maar bar weinig over. Dan de Fransen! Die weten er beter raad mee! Bij hen begint het natuurlijk ook met Nieuwjaarsdag (jour de l'an) net als in Nederland en eindigt het jaar met de Kerstdagen (Noel). Tweede Paasdag en tweede Pinksterdag kennen ze ook en hemelvaartdag en goede vrijdag.  Maar er komen er wel een paar bij. 

De eerste mei ofwel Dag van de Arbeid (fete du travail). De achtste mei dan, dat betreft de viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog. De alom bekende 14e juli ofwel de dag van de bestorming van de Bastille en het begin van de Franse Revolutie. 15 Augustus Maria Hemelvaart. Allerzielen en Allerheiligen in het begin van november en dan 15 november de viering van het einde van de Eerste Wereldoorlog. 

Dit jaar hebben de Fransen minder geluk. Niet minder dan vier van al die vrije dagen vallen in het weekeinde. Wat een pechvogels!