Categorieën

Service

Veertien mensen willen in Vlaardingen burgemeester worden

Veertien mensen willen in Vlaardingen burgemeester worden
Nieuws

Veertien mensen willen in Vlaardingen burgemeester worden

  • Redactie
  • 09-03-2021
  • Nieuws
Veertien mensen willen in Vlaardingen burgemeester worden

Jaap Smit: foto: Provincie Zuid-Holland

VLAARDINGEN -  Veertien mensen willen wel burgemeester worden van Vlaardingen - en denken over de benodigde capaciteiten te beschikken.

Dat laat commissaris van de Koning, Jaap Smit weten. Deze veertien hebben bij hem gesolliciteerd. De nieuwe burgemeester treedt naar verwachting na de zomer in functie.
 
Onder de sollicitanten zijn twee vrouwen. Mannen en vrouwen variëren in leeftijd van 35 tot en met 60 jaar. Van de veertien sollicitanten zijn negen nu of eerder wethouder of burgemeester (geweest). De overige sollicitanten komen uit het bedrijfsleven of anderszins, aldus Smit.

Hij zal de komende periode de dossiers compleet maken, onder meer door referenties op te vragen. Daarna voert hij gesprekken met 'een aantal' sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, een afvaardiging van de Vlaardingse gemeenteraad, over zijn bevindingen. De commissaris zegt te streven naar 'een breed samengestelde, hoogwaardige selectie'.

De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. Daarna is het aan de gemeenteraad om met een voordracht te komen, aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De raad geeft daarbij een voorkeur aan voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

De vacature ontstond nadat burgemeester Annemiek Jetten stopte in december 2019. Nadat dit bekend werd heeft Smit gesproken met de fractievoorzitters van de gemeenteraad. Daarop heeft hij Bas Eenhoorn benoemd als waarnemend burgemeester van de stad. Toen is afgesproken niet direct te starten met de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester, maar de rust weer terug te laten keren in de gemeente.

Op 17 november afgelopen jaar heeft Smit overleg gevoerd met de fractievoorzitters van de gemeenteraad en vervolgens de minister geadviseerd om de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester op te starten. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn blijft op zijn post tot het moment dat de nieuwe burgervader of -moeder in functie treedt.