Categorieën

Service

Verhalen over Oekraïne in de Kroepoekfabriek

Verhalen over Oekraïne in de Kroepoekfabriek
Uit

Verhalen over Oekraïne in de Kroepoekfabriek

  • Redactie
  • 22-09-2022
  • Uit
Verhalen over Oekraïne in de Kroepoekfabriek
VLAARDINGEN - Michael Persson is vanaf 2015 Amerika-correspondent voor De Volkskrant en schrijver van het boek ‘De val van Amerika’. Vanaf 2022 doet hij verslag van de oorlog in Oekraïne. Michael komt oorspronkelijk uit Vlaardingen en was leerling van scholengemeenschap Spieringshoek. Donderdag 22 september komt hij naar de Kroepoekfabriek voor een lezing. Hij illustreert zijn verhaal met beelden en gaat na zijn inleiding in gesprek met bezoekers. 

Vrede moet bevochten worden
Wat doe je, als het oorlog wordt? Met deze simpele vraag in het achterhoofd reisde Michael Persson (Vlaardingen, 1971) na de Russische inval op 24 februari enkele keren naar Oekraïne, ook voorbije weekend nog, om reportages te schrijven voor De Volkskrant. Op zoek naar de gewone mens in ongewone omstandigheden. 

In de eerste weken na het begin van de oorlog reisde Persson via Lviv in het noorden naar de havensteden Odessa en Mykolajiv in het zuiden. Het waren volstrekt onduidelijke en onzekere tijden. Wat kon zo’n relatief jong en onervaren land tegenover zo’n door de wol geverfde overmacht? Vluchten of vechten, is dan de keuze. In de chaos van die eerste weken sloegen miljoenen Oekraïners op de vlucht voor het geweld, maar miljoenen anderen bleven om dat geweld het hoofd te bieden. Beide opties vereisen moed.

‘Vechten’ is daarbij een breed begrip. Advocate Inga Kordynovska raakte eerst in paniek, vertelde ze. Ze had ingepakte tassen klaarstaan, pakte ze op en liep naar de deur, zette ze weer neer, ging eerst maar eens douchen en maakte koffie en bedacht toen: als ik vlucht, wat dan? Iemand valt mijn land binnen en denkt mijn leven, mij huis, mij stad te kunnen vernietigen? Het kostte haar twee dagen om een vorm te vinden voor haar verzet, maar toen toverde ze een foodhal om tot distributiecentrum voor de verdedigers van Odessa.

Anderen vochten daadwerkelijk. Bijzondere aandacht had Persson voor de vrijwilligers die uit andere landen kwamen om Oekraïne bij te staan (in de jaren negentig meldde hij zichzelf aan als vrijwilliger voor Bosnië). Dit ondanks de verschrikkingen van de oorlog, zoals het bombardement op het trainingscentrum waar deze vrijwilligers zich moesten melden.

Het blijft verbazingwekkend waartoe individuen in staat zijn. Persson zag tussen de verschrikkingen liefdevolle vastberadenheid, grimmige behulpzaamheid, en een laconieke onverzettelijkheid die duidelijk maken dat, op het moment dat de tegenstander niet meer tot rede te brengen is, vrede een werkwoord is.

 
De avond wordt georganiseerd door PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen in de Kroepoekfabriek aan de Koningin Wilhelminahaven Zuidzijde 2A. De aanvang is 20.00 uur. Wanneer u zich vooraf aanmeldt via e-mail: [email protected] krijgt u bericht dat een plaats voor u gereserveerd is.

Poppodium De Kroepoekfabriek

Koningin Wilhelminahaven ZZ 2a, Vlaardingen

Meer over Poppodium De Kroepoekfabriek →