Verhalen uit de Rivierzone: de ambities van burgemeester Jan Heusdens
- Redactie
- 29-11-2024
- Nieuws
VLAARDINGEN - De Rivierzone, bestaande uit Museumkwartier, Koningin Wilhelmina (KW)-haven met het Eiland van Speijk, District U en New Haven, gaat de komende jaren op de schop en verandert in een stoer stadsdeel met vele voorzieningen. Er worden tussen de 2450 en 3100 woningen (zowel huur als koop) gebouwd. Regelmatig verschijnt er een verhaal over verleden, heden en de nabije toekomst. Deze keer het verhaal van Jan Heusdens die ruim 28 jaar burgemeester van Vlaardingen is geweest.
Jan Heusdens trad in 1947 aan als burgervader van Vlaardingen en vertrok ruim 28 jaar later, in 1975. In de tussenliggende periode was Vlaardingen veranderd van slaperig vissersstadje naar de thuishaven van de zware industrie. Wat hetzelfde bleef: het uiterlijk van de burgemeester. Hij verscheen steevast in jacquet en met ambtsketen bij de raadsvergaderingen.
Heusdens was een bestuurder van de oude stempel. En toch waren zijn ideeën allesbehalve oudbakken. Vlaardingen moest een moderne autostad worden met 140.000 inwoners, grote bedrijvigheid, nieuwe woonwijken, winkelcentra, een theater, recreatie- en sportterreinen en een zwembad. Het resultaat kunt u overal in Vlaardingen zien.
Beneluxtunnel
Onder leiding van Heusdens gingen in de binnenstad 1700 oude huizen tegen de vlakte en verrezen er 1600 nieuwe, en werd het Liesveldviaduct aangelegd. Ook de Beneluxtunnel, het Delta Hotel en de Stadsgehoorzaal hebben we aan de inspanningen van Heusdens te danken. Hij dacht op een andere schaal: om te beginnen met 7000 nieuwe woningen
Koopman
Zo'n grootse toekomstvisie was niet gek. Na de oorlog waren er in de regio duizenden woningzoekenden. Wonen, werkgelegenheid en recreatie waren daarom zijn belangrijkste onderwerpen. Heusdens wist als een koopman te onderhandelen met grote bedrijven als Shell en het Amerikaanse Caltex. Wilden zij woningen voor hun werknemers? Dat kon, vooral als ze bereid waren om te investeren in een mooi nieuw zwembad, of een stadsgehoorzaal. En dat deden ze.
Unilever
Vlaardingen werd een stad van records en een stad waar alles kon. Heusdens wilde van vissersplaats Vlaardingen een industrie- en havenstad maken en reisde naar de VS om bedrijven over te halen zich in Vlaardingen te vestigen, wat vaak nog lukte ook. Machinebouwer De Cincinnati Milling Machine co. uit Ohio kwam naar Vlaardingen en andere Amerikaanse bedrijven volgden. Door het gunstige ondernemersklimaat besloot Unilever een groot researchlaboratorium in Vlaardingen te bouwen, met als gevolg dat vele honderden hoogopgeleiden in Vlaardingen kwamen wonen.
In 1975 nam Jan Heusdens afscheid van Vlaardingen maar hij kwam als ereburger nog vaak in 'zijn' stad. Tot 1986 het jaar van zijn overlijden.