Categorie├źn

Service

Verkoeling in de Krabbeplas? Vergeet het maar!

Verkoeling in de Krabbeplas? Vergeet het maar!
Uit

Verkoeling in de Krabbeplas? Vergeet het maar!

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 17-07-2022
  • Uit
VLAARDINGEN – Blauwalg. In 2018 probeerden ze die in de Krabbeplas te bestrijden met verdunde waterstofperoxide , maar dat werd geen succes. Een aantal jaren werd er ook gewerkt met de zogeheten Solar Bee . Dit apparaat zorgt voor beweging van het water, waar blauwalgen niet van houden, maar ‘Vlaardingse blauwalgen’ dan weer wel want de Solar Bee was ook een mislukking. In 2018 zorgde extreme warmte in combinatie met blauwalg voor een ernstig zuurstoftekort in de Krabbeplas en stierven er honderden vissen.

Met de start van de aanleg van het Blankenburgtraject kreeg de omgeving rond de Krabbeplas een opknapbeurt en gloorde er definitief toch hoop; Er zou gezuiverd water vanuit de Groot Lucht naar de plas stromen en dat werd dan weer door een waterharmonica gevoerd waardoor blauwalg definitief tot het verleden behoren zou. Nieuwe normen voor de aanwezigheid van de stof bromaat in het water verhinderen de aanleg van een waterharmonica voorlopig.

Kortom, er is heel veel geld gestopt in allerlei (veronderstelde) oplossingen om de Krabbeplas blauwalgvrij te maken, maar die waren vooral gebaseerd op ‘als-dan denken’: als we dit doen…dan gebeurt dat, maar verwachtingen waren blijkbaar vooral vooraf gebaseerd op experimenten op veel kleinere schaal of omstandigheden die nogal verschilden met wat er in Vlaardingen ‘gebeurde’.

Zwemmen doe je dus met de komende hete dagen niet in de Krabbeplas want die zit momenteel weer vol blauwalg. En al zo’n 25 jaar kan dat ook al niet meer in het Kolpabad. Blijft over zwemmen in de Vaart of in het Buizengat. Om te illustreren hoe het was hebben we voor u de ode van Pons & Swaneveld aan het goeie oude Kolpabad.