Categorieën

Service

Vlaardingen gaat (extra) vluchtelingen opvangen

Vlaardingen gaat (extra) vluchtelingen opvangen
Nieuws

Vlaardingen gaat (extra) vluchtelingen opvangen

  • Redactie
  • 13-10-2021
  • Nieuws
Vlaardingen gaat (extra) vluchtelingen opvangen
VLAARDINGEN – De gemeente Vlaardingen is bereid om extra vluchtelingen op te vangen. Dat werd zojuist bekend gemaakt door het college van burgemeester en wethouders. Dat aanbod werd gedaan samen met Rotterdam, Nissewaard en Krimpen aan den IJssel en het gaat daarbij om extra tijdelijke opvang voor statushouders en/of vluchtelingen.  Kort geleden nog verklaarde wethouder Ivana Somers dat de druk op de woningmarkt in Vlaardingen te groot was, en de nood onder de eigen inwoners hoog. Van dat 'nee' komt de gemeente nu terug. Hoeveel plekken en voor hoelang is nog de vraag maar het zou gaan om ‘een korte periode van nijpend tekort aan opvangplekken te overbruggen’.

De extra opvang wordt gerealiseerd door riviercruiseschepen of andere verblijfmogelijkheden al naar gelang de beschikbaarheid van de desbetreffende gemeente. Het gaat om kleinschalige locaties met een capaciteit variërend van 50-70 personen waar vluchtelingen en/of statushouders tijdelijk gehuisvest kunnen worden. Uit kringen rond het college wordt gemeld dat het in Vlaardingen mogelijk gaat om cruiseschepen die afgemeerd worden aan de Oosthavenkade, buitengaats. De opvang is voor de duur van maximaal twee maanden. Het COA heeft aangegeven dat er na deze twee maanden weer voldoende opvangcapaciteit beschikbaar zal zijn.

Burgemeester Wijbenga: ,,De gemeente Vlaardingen voorziet de urgente vraag vanuit het ministerie graag van een praktisch antwoord. Dat we met meerdere gemeenten de handen ineenslaan, vergroot de slagvaardigheid en zo kan elke gemeente zijn deel bijdragen. Het moet (inderdaad) voorkomen worden dat vluchtelingen in grote sporthallen belanden of in tenten moeten verblijven. Meer kleinschalige opvang is daarnaast ook voor de gemeenten beter behapbaar. In Vlaardingen gaan wij vluchtelingen opvangen voor wie nu tijdelijk geen plek is in de AZC’s.’’