Categorieën

Service

Vlaardingen gaat voor gezonde sloten

Vlaardingen gaat voor gezonde sloten
Nieuws

Vlaardingen gaat voor gezonde sloten

  • Redactie
  • 24-10-2023
  • Nieuws
Vlaardingen gaat voor gezonde sloten

VLAARDINGEN - Op maandag 23 oktober mochten Hoogheemraad Robert Tieman en wethouder Ivana Somers de laatste symbolische handeling verrichten om vier overlaten in Vlaardingen af te sluiten. De overlaten zijn ooit aangebracht om er voor te zorgen dat doodlopende sloten niet gaan stinken of overstromen. Het zijn een soort constructies waarmee water vanuit de sloot de riolering in kon lopen.

In het huidige waterbeheer wordt er echter aan gewerkt om zo min mogelijk relatief schoon water – regenwater, oppervlaktewater, grondwater - via de riolering weg te voeren. Het is immers zonde om de waterzuivering schoon water te laten zuiveren. En bovendien is er door het afvoeren van wat men ook wel ‘rioolvreemd water’ noemt, minder capaciteit over in het rioolstelsel om bij hevige regenval voldoende regenwater af te voeren om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Daarom zijn nu op vier plekken de overlaten afgesloten. In plaats daarvan zijn hier kleine gemaaltjes geplaatst. Die pompen net genoeg om het water in beweging te houden. Het bewegende water stroomt niet meer weg in het riool, maar gewoon van watergang naar watergang.