Categorie├źn

Service

Vlaardingen herdenkt omgekomen vissers weer bij monument

Vlaardingen herdenkt omgekomen vissers weer bij monument
Nieuws

Vlaardingen herdenkt omgekomen vissers weer bij monument

  • Redactie
  • 11-05-2024
  • Nieuws
Vlaardingen herdenkt omgekomen vissers weer bij monument

VLAARDINGEN - Het is eindelijk gelukt: de Werkgroep Herdenking Vissersmonument Vlaardingen wilde al langer de terugkeer van de herdenkingsbijeenkomsten voor de op zee omgekomen vissers. En op 17 mei om 16.00 uur is die eerste bijeenkomst sinds lange tijd bij het monument aan het Grote Visserijplein bij de Koningin Wilhelminahaven. Daar zal volgens de werkgroep in ieder geval burgemeester Bert Wijbenga bij zijn die een kort woordje zal doen, dominee Wout van Haften en de zusjes Voerman die een gedicht gaan voordragen gemaakt door een oud visser. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door de Vlaardingen Band van het Leger des Heils onder leiding van kapelmeester Wim Naujoks.

In 1950 werd het monument onthuld ter nagedachtenis aan de ruim vierhonderd Vlaardingse vissers die sinds 1850 op zee zijn omgekomen. Jaarlijks werden er herdenkingsdiensten gehouden bij het monument, altijd aan de vooravond van Vlaggetjesdag, maar na 1964 stopte deze traditie.

De Werkgroep Herdenking Vissersmonument Vlaardingen en een aantal nabestaanden wilden al eerder de herdenkingsbijeenkomst nieuw leven inblazen. Bij de gemeente Vlaardingen en de plaatselijke historische vereniging ving de werkgroep eerst bot. Hans van Ekelenburg van de werkgroep betreurde het dat er nog maar zo weinig besef leek te zijn van de maritieme geschiedenis in Vlaardingen. De terugkeer van de traditie van de herdenkingen stond lang hoog op het verlanglijstje van de werkgroep, en op termijn een wand met de namen van de omgekomen vissers bij het monument zou ook heel mooi zijn.

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn op vrijdag 17 mei, vanaf 16.00 uur aan het Grote Visserijplein.