Categorieën

Service

Vlaardingen in de Koude Oorlog op tv

Vlaardingen in de Koude Oorlog op tv
Nieuws

Vlaardingen in de Koude Oorlog op tv

  • Redactie
  • 20-11-2021
  • Nieuws
Vlaardingen in de Koude Oorlog op tv
VLAARDINGEN – Kort geleden zijn de opnames en montage voor de serie ‘Koude Oorlog’ afgerond. De serie wordt vanaf 26 november wekelijks uitgezonden, op NPO2 om 22.15 uur. Bijzonder is dat in één van de afleveringen Vlaardingen een prominente rol speelt. Wie wil weten hoe dat zit moet naar de aflevering van 10 december kijken. Maar de hele serie volgen is natuurlijk ook de moeite waard. Die is gemaakt ter herdenking van de val van de Sovjet-Unie in 1991 en in de 5-delige serie, gemaakt door de redactie van Andere Tijden, worden onbekende Nederlandse verhalen uit de Koude Oorlog opgediept. Verhalen van ‘gewone’ mannen en vrouwen die in hun leven te maken krijgen met de spanningen rond het IJzeren Gordijn.


De afleveringen:

Afl. 1 IJzeren Gordijn (26 november).

Een bijna ondoordringbare muur scheidt twee werelden. Dzsingisz Gabor en Hans Renner weten uit het Oostblok te ontsnappen en zijn vervolgens jarenlang gescheiden van hun familie. De 18-jarige Nederlandse Jannie Niehot wil begin jaren 70 juist de andere kant op, wonen bij haar vriend in de DDR. Maar dat gaat niet vanzelf. Eerst wordt ze volledig gescreend door de staat…
 

Afl. 2 Vijandbeeld (3 december).

Oost en West voeren in de Koude Oorlog een continue strijd. Niet alleen politiek, maar ook sportief en cultureel proberen ze elkaar de loef af te steken. Met pesterijen en provocaties. In 1962 houdt een Nederlandse student een felle anticommunistische toespraak bij het links-idealistische Wereldjeugdfestival. En de WK-match tussen Victor Kortsnoj (overgelopen naar het Westen, Nederland om precies te zijn) en Anatoli Karpov loopt uit op een bizar staaltje psychologische oorlogvoering.

 

Afl. 3 Spionage (10 december).

Dieter en Annemarie heten ze, het West-Duitse echtpaar dat in de jaren 70 in Vlaardingen neerstrijkt. Gewone mensen die voorbeeldig integreren. Zij werkt in het ziekenhuis, hij in een drukkerij. Niets aan de hand, totdat de politie in 1979 een inval doet in hun flat. Dieter en Annemarie zijn geen West- maar Oost-Duitsers en blijken al jaren te spioneren. Het omgekeerde verhaal is dat van de Nederlander Alex Waning. Hij wordt in 1979 in de DDR gearresteerd op verdenking van spionage. Maar waarom? In zijn Stasi-dossier leest Alex vele jaren later hoe het zit.

 

Afl. 4 Handjeklap (17 december). 

Wie weet dat de populaire Alpenkreuzer van Oost-Duitse makelij is? De DDR mag dan fel antikapitalistisch zijn, als er wat te verdienen valt, knijpen de leiders graag een oogje dicht. Om westers geld binnen te halen, wordt zelfs niet geschroomd om grootaandeelhouder te worden in een Rotterdams bedrijf. En via belastingparadijzen de winst terug te sluizen naar Berlijn. Een verdienmodel is ook het laten vrijkopen van gevangenen. Zoals de jonge Ineke Maatkamp, die in 1973 in de cel belandt voor een poging haar vriend het land uit te smokkelen. Ze komt vrij, maar niet zonder handjeklap

 

Afl. 5 Paraat! (24 december)

Voorlichtingsfilmpjes uit de jaren 50 spreken boekdelen: de angst voor het Rode Gevaar is groot. Oost en West houden elkaar gevangen in een wapenwedloop. Dat merken we ook in Nederland. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen beschermen ons vanuit Soesterberg. Op het land is er de IJssellinie, een strikt geheim plan om een groot deel van ons land onder water te zetten als de Russen komen.

 

Koude Oorlog wordt vanaf 26 november wekelijks uitgezonden, op NPO2 om 22.15 uur