Categorieën

Service

Vlaggetjesdag 2022: Hoe werd vroeger in Vlaardingen de Nieuwe Haring aan de man gebracht?

Vlaggetjesdag 2022: Hoe werd vroeger in Vlaardingen de Nieuwe Haring aan de man gebracht?
Uit

Vlaggetjesdag 2022: Hoe werd vroeger in Vlaardingen de Nieuwe Haring aan de man gebracht?

  • Redactie
  • 13-06-2022
  • Uit
Vlaggetjesdag 2022: Hoe werd vroeger in Vlaardingen de Nieuwe Haring aan de man gebracht?
VLAARDINGEN - Volgende week is het weer zover: Vlaggetjesdag, de dag dat gevierd wordt dat de Nieuwe Haring aan land komt. Vlaggetjesdag is een traditie met een lange geschiedenis, ook in Vlaardingen. Visserij was altijd een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Vlaardingen. Hoewel de visserij inmiddels geheel uit Vlaardingen is verdwenen, houdt Museum Vlaardingen de geschiedenis van de haringvisserij in leven. Zo is er nu een nieuwe, kleine presentatie te zien over hoe vroeger de komst van de Nieuwe Haring in Vlaardingen bekend werd gemaakt. De firma P.H. Van Abshoven staat hierin centraal.

In de presentatie toont het museum verschillende voorwerpen, die laten zien hoe de firma Van Abshoven reclame maakte voor de Nieuwe Haring. Voor de opkomst van kranten, radio en televisie werd de aankomst van de vis mondeling of via uithangborden bekendgemaakt. Een belangrijk rol was hierbij weggelegd voor de zogeheten haringkroon. Zodra deze aan de gevel van de winkel hing, wist iedereen dat de Nieuwe Haring weer te koop was. Het museum bezit een bijzondere, beschilderde blikken haringkroon, afkomstig van de firma P.H. Van Abshoven. De onlangs gerestaureerde kroon, met vlaggetjes in de Nederlandse, Vlaardingse en Rotterdamse kleuren, is één van de slechts twee overgebleven exemplaren in heel Nederland. 

Bedrijven lieten met affiches en reclamekaarten aan hun winkeliers weten dat de Nieuwe Haring te koop is. De firma Van Abshoven ging hierin echter een stap verder en richtte zich direct tot de consument.  Ook koos dit bedrijf voor andere reclamevormen. Zo kreeg de bekende dichter en schrijver J.H. (Koos) Speenhoff opdracht om gedichtjes te schrijven om het haringseizoen feestelijk aan te kondigen. Deze werden geplaatst bij de visreceptenblaadjes en in de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Ook maakte Van Abshoven gebruik van het theater. De in die tijd bekende operazanger en componist Johan Schmier bracht tijdens zijn optredens in de jaren 1907-1915 reclameteksten voor de Vlaardingse haringhandelaar ten gehore bij het grote publiek. Een gesponsorde voorstelling dus… 

Lange tijd wordt de beste haring van het seizoen aangeboden aan de koningin. In 1934 en 1936 valt de eer van het presenteren van de zogeheten Koninginneharing toe aan de firma Van Abshoven. Ter gelegenheid van deze bijzondere gebeurtenis laat P.H. van Abshoven jr., de zoon van de oprichter, een geëtst raam voor het loket in het pakhuis aan de Oosthavenkade maken. Aan de bovenzijde is de Koninginneharing met kroon te zien, terwijl onderaan de stoomlogger VL 73 Flevo III is afgebeeld die in deze jaren de haring aan land bracht. 

In Museum Vlaardingen is nog veel meer te zien over de geschiedenis van de Vlaardingse (haring)visserij. Op donderdag 23 juni zal traditiegetrouw het binnenhalen van de Nieuwe Haring door Zeillogger de Balder worden gevierd. Dit evenement, dat om ca. 17.00 op de kade voor het museum plaatsvindt, wordt georganiseerd door de Vrienden van Museum Vlaardingen. Het vaatje haring zal vervolgens door burgemeester Wijbenga worden aangeboden aan een maatschappelijke Vlaardingse stichting.

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →