Categorieën

Service

Vluchten kan niet meer naar Vlaardingen

Vluchten kan niet meer naar Vlaardingen
Politiek

Vluchten kan niet meer naar Vlaardingen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 23-10-2024
  • Politiek

VLAARDINGEN - Moet Vlaardingen voorlopig geen asielzoekers meer opvangen, of toch wel? En worden dat er voor de komende tijd zo’n 100, of 351? Dat laatste aantal is berekend naar aanleiding van de Spreidingswet, waar alle gemeenten in Nederland mee te maken hebben.

Het college is verdeeld, zo schreven we al eerder, en op donderdag 24 oktober wordt er extra over vergaderd door de gemeenteraad. Daar worden er ook verschillende voorstellen ingediend waarover gestemd wordt.

Het college zelf heeft een voorstel gedaan om 100 asielzoekers op te vangen, maar twee wethouders (Ivana Somers en Lianne van Kalken) zijn het hier niet mee eens. Zij laten hun fracties, Leefbaar Vlaardingen en GroenLinks, een voorstel indienen wat gevolgen heeft voor het ‘bod’ wat het college doet naar de Commissaris van de Koning.

Het college gaat dus voor 100 opvangplekken, maar Leefbaar Vlaardingen gaat ‘voor de nul’: er wordt geen enkele asielzoeker voorlopig meer opgevangen. De partij redeneert dat er al genoeg gedaan wordt en wijst daarbij naar de Oekraïners in de wijk Mrija en de statushouders in het Ibis hotel. Dat kost de gemeente overigens geen geld, maar er wordt wel gezegd dat dit druk geeft op faciliteiten als onderwijs en zorg.

GroenLinks en D66 keren zich tegen eigen coalitiepartner

GroenLinks gaat voor 351 plekken, en dat is eigenlijk conform de wettelijke afspraken. De partij heeft daarbij de SP, de PvdA, DENK en D66 aan haar kant en da’s best wel opvallend: maar liefst twee coalitiepartijen (GroenLinks en D66)

Dan is er nog een derde stroming, want Stefanie Solleveld, van de gelijknamige fractie, gaat ook voor 351 asielzoekers opvangen maar geeft daar dan weer een creatieve draai aan: dat aantal wordt in mindering gebracht op het aantal Oekraïners dat wordt opgevangen in de wijk Mrija. Die 351 Oekraïners worden dan geplaatst elders in de regio waar dat nog niet het geval is. De vraag is of je dan de 351 ‘nieuwe’ asielzoekers in Mrija gaat plaatsen; dat zijn namelijk verschillende budgetten en dat maakt het financieel complex.

Gaat het college uit elkaar?

Kortom, er is een probleem in de coalitie, maar niet zeker is of dit een breukpunt wordt en er dus een nieuw college gevormd moet worden. Voor geen van de voorstellen is op voorhand een meerderheid te vinden. Achter de schermen, en vooraf, wordt er echter vaak al onderhandeld en worden de stemmen geteld voordat dit in de vergadering zelf plaatsvindt. Daarbij is de vraag of het amendement (aanvulling op collegevoorstel) van GroenLinks, D66, de SP, de PvdA en DENK de rest van de oppositie achter zich krijgt. Niet ondenkbaar, en in dat geval lijkt het voor de hand te liggen dat Ivana Somers vertrekt als wethouder, en Leefbaar daarmee uit de coalitie.