Categorie├źn

Service

VVD wil fouilleren op bedrijventerreinen

VVD wil fouilleren op bedrijventerreinen
Politiek

VVD wil fouilleren op bedrijventerreinen

  • Redactie
  • 29-04-2020
  • Politiek
VVD wil fouilleren op bedrijventerreinen

Fotografie: Joey Bremer

VLAARDINGEN – De VVD vindt dat er ook op bedrijventerreinen structureel gefouilleerd moet worden. Dat schrijft de partij in een brief aan het college, waarin het gelijk vraagt om bedrijventerreinen als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen.

In april zijn het Centrum, Vlaardingen West en Holy tot 18 oktober 2020 weer aangewezen als veiligheidsrisicogebieden, inclusief de metrostations in die gebieden. Dat betekent dat hier preventief gefouilleerd mag worden en de VVD wil dat nu ook op bedrijventerreinen mogelijk maken. Daarbij wordt verwezen naar verschillende incidenten, waaronder het vinden van een vuurwapen bij een bedrijf op Groot Vettenoord vorig jaar september, een aantal meldingen van inbraken en een grote brand in de Marconistraat in november.

VVD-raadslid Leonie Claessen wijst op de integrale aanpak van criminaliteit en betoogt: ,,Aanwijzen van bedrijventerreinen als veiligheidsrisicogebied kan een prima aanvulling zijn op zo’n integrale aanpak, bijvoorbeeld door de mogelijkheid van preventief fouilleren op en rond bedrijventerreinen. Dit zou kunnen leiden tot aanzienlijk minder incidenten en/of criminele activiteiten en daarmee prima past bij de prioriteit ‘aanpak ondermijning’ uit het Integraal Veiligheidsplan.’’

Het wapen waar Claessen naar verwijst werd overigens gevonden bij een reguliere bedrijfscontrole die regelmatig plaatsvinden op de Vlaardingse bedrijventerreinen. En de brand en gesignaleerde  inbraken waren waarschijnlijk niet voorkomen als het bedrijventerrein als veiligheidsrisicogebied was aangewezen. Je kunt als surveillant van de politie namelijk niet overal tegelijk zijn, dus een goede beveiliging van het bedrijfsgebouw of terrein zet meer zoden aan de dijk. De VVD formuleert het eigen voorstel overigens in termen waarbij veel verondersteld wordt, maar niets zeker is, door het veelvuldig gebruik van ‘kan’ en ‘zou kunnen’. Het voorstel van de VVD mag overigens vast nog wel ingebracht worden bij de behandeling van het Integraal Veiligheidsplan in de raad.