Categorieën

Service

Website CIA onveiliger dan Vlaardingen24 ?

Website CIA onveiliger dan Vlaardingen24 ?
Nieuws

Website CIA onveiliger dan Vlaardingen24 ?

  • Redactie
  • 18-01-2017
  • Nieuws
Website CIA onveiliger dan Vlaardingen24 ?
VLAARDINGEN – In juli 2016 stelde de VVD vragen over de veiligheid van de website van de gemeente Vlaardingen. Het AD kopte  toen dat een aantal websites van gemeenten in de regio onveilig zouden zijn. ,,Onzin'', aldus onze bronnen. ,,Hier wordt een raar spelletje gespeeld. Bij het testen van websites op www.internet.nl , zoals in het artikel van het AD staat, wordt naar een zeer beperkt aantal zaken gekeken. Het gaat vrijwel alleen over het Internet Protocol Versie 6, de vervanger van Versie 4. Die is er gekomen omdat de internetadressen 'op' raakten.  De versleuteling is weliswaar beter, maar de veiligheid van websites en servers heeft met veel meer variabelen te maken. Je hebt zo ook het HTTPS-protocol, waarbij er sprake is van een versleutelde verbinding. Als je dataverkeer uitwisselt, zoals bij het maken van afspraken op de website van de gemeente, dan zie je dat het webadres met 'https' begint en dan zie je een slotje. Dat geeft al aan dat er een beveiligde en versleutelde verbinding is.

Inmiddels stelde de VVD onlangs weer vragen over het ‘zit’ met de huidige veiligheid van de gemeentelijke website. In haar antwoorden geeft het college deze week aan dat sindsdien de website qua veiligheid verder verbeterd is. De nieuwe protocollen (Internet Protocol Versie 6) zijn deels ingevoerd, waarbij voor het resterende deel van de gebruikte software men afhankelijk is van leveranciers. De verwachting is daarbij dat in het tweede kwartaal een en ander volledig geïmplementeerd is, aldus het college.

We namen zelf nogmaals de proef op de som en testten een aantal adressen. Het webadres van het AD zelf, www.ad.nl  scoort nu 52 %. De website van de Amerikaanse geheime dienst de CIA scoort nu slechter dan in 2016:59 % tegen 57% nu, maar nog altijd minder dan de website www.vlaardingen24.nl : 67 % . Dat ‘onze’ site het beter doet dan de CIA klinkt goed, maar realistisch lijkt het ons niet. Websites van vermaarde ontwikkelaars van software om pc’s te beveiligen als McAfee doen het ook nog niet zo best volgens de test: 34%. Tenslotte: de website van de VVD Vlaardingen scoort volgens de test 43 %. Wij hebben zo onze vraagtekens bij de ‘robuustheid’  van de test, gezien het bovenstaande.