Categorie├źn

Service

Werk aan schone lucht in klaslokalen begonnen

Werk aan schone lucht in klaslokalen begonnen
Onderwijs

Werk aan schone lucht in klaslokalen begonnen

  • Redactie
  • 01-03-2022
  • Onderwijs
Werk aan schone lucht in klaslokalen begonnen

De wethouder bekijkt de leeromstandigheden op school; foto: gemeente Vlaardingen

VLAARDINGEN - De eerste klus die het binnenklimaat op Vlaardingse scholen moet verbeteren draait momenteel bij IKC De Wereldwijzer in de Westwijk.

De gemeente Vlaardingen krijgt van de rijksoverheid geld om tien scholen in de stad te voorzien van meer frisse lucht in de klas. De rijksoverheid stelt hiervoor geld beschikbaar volgens de regeling Specifieke Uitkering Ventilatie in Scholen (Suvis).

In 2020 heeft de stad een Integraal Huisvestingsplan (IHP) vastgesteld. Een van de projecten uit dit plan is het aanpassen van de binnenmilieumaatregelen bij de scholen waar geen nieuwbouw, uitbreiding of renovatie voor is opgenomen in het IHP. Wethouder Jacky Silos (Onderwijs): “Uit onderzoek weten we dat les krijgen in een fris, goed geventileerd klaslokaal belangrijk is voor de concentratie en de prestaties van kinderen. Ik ben dan ook blij dat we eraan werken om de ventilatie en de luchtkwaliteit op Vlaardingse scholen te verbeteren.” Ook in de strijd tegen corona helpt een goed doorgelucht leslokaal.

Vlaardingen vroeg en kreeg Suvis-geld voor tien scholen. De firma A. de Jong voert de werkzaamheden uit na het winnen van de aanbesteding. Afgelopen jaar is een plan gemaakt met welke maatregelen op welke scholen uitgevoerd moesten worden. Dat gebeurt dit en komend jaar. "Om de planning van de uitvoering te halen worden maatregelen uitgevoerd onder schooltijd en bij grote projecten of bij SBO De Kameleon vinden de werkzaamheden plaats in de schoolvakanties", aldus de gemeente.

Majorie van Dijk (directeur van De Wereldwijzer op het Erasmusplein): “IKC De Wereldwijzer heeft als profiel Leren is Topsport: We vinden bewegen en gezond eten erg belangrijk. Wat fijn dat er nu ook een optimale leeromgeving geboden wordt aan de kinderen en het personeel! Gezamenlijk hebben deze zaken een positieve bijdrage aan leren van de kinderen!” Per week worden twee lokalen aangepakt en wordt intern in de school verhuisd met klassen. Dat maakt het mogelijk dat de werkzaamheden tijdens schooltijden worden uitgevoerd. "Dit vraagt veel van de leerkrachten, leerlingen en ouders." Maar afronding van het werk is nabij, aldus Van Dijk.