Woningbouwplannen Churchillsingel: ‘Knollen voor citroenen’
- Redactie
- 25-05-2025
- Wonen

VLAARDINGEN - In Holy-Noord is al langer onrust over de plannen van vastgoedontwikkelaar Accresco om op de locatie van het huidige KPN-gebouw aan de Churchillsingel circa zeventig appartementen te realiseren. Afgelopen donderdag 22 mei was er bij Tennisvereniging Holy een informatieavond over de bouwplannen. Van harte welkom waren de buren van de nieuwe appartementen, maar dan wel van tevoren opgeven met naam en (email)adres.
De pers was uitgenodigd om ’s middags in een tijdslot van 20 minuten voorlichting te krijgen over de projectplannen. Maar publicatie mocht dan pas na de infoavond voor omwonenden. We hielden het bij gesprekken met omwonenden, bezoekers van de avond en alle informatie die Accresco inmiddels heeft gepubliceerd op de bijbehorende projectwebsite en in de media.
Geen torenflat maar wel (deels) hoogbouw
De geplande hoogbouw betreft een flat van 31,5 meter die aan de Churchillsingel komt, parallel aan de kantoorpanden die er al staan. Tot zover geen vuiltje aan de lucht. De buurt heeft dan wel weer problemen met het blok appartementen van vier woonlagen dat haaks op de hoogbouw komt. Dat staat misschien niet pal in de achtertuinen van het Christoffelkruid, maar over de gevolgen voor de buurt verschillen de omwonenden en de projectontwikkelaar van mening. Daarbij gaat het over bezonning, over parkeernormen, over verlies van privacy, over beton en groen uitzicht en over het betrokken worden bij plannen voordat de bakstenen besteld worden.
Dat laatste lijkt volgens de bewoners een gotspe: er liep een makelaar rond op de infoavond, die al actief potentiële kopers van de te bouwen appartementen leek te werven; aldus bezoekers van de infoavond.
Buurt versus visie van de vastgoedontwikkelaar
Accresco stelt dat er voldoende parkeerruimte op het binnenterrein zal zijn, maar volgens de buurt is er nog geen parkeernorm vastgesteld door de gemeente en zouden er maximaal vijftig auto's kunnen parkeren op het terrein.
Over de bezonning zegt de ontwikkelaar dat er geen verlies is van invallend zonlicht, omdat de vierlaagse appartementen van vergelijkbare hoogte zijn als het huidige voormalige KPN-gebouw. ,,Daarbij gaat Accresco uit van een hoogte van circa 14 meter, maar het pand is maar 11,5 meter hoog; twee meter lager dan het te bouwen appartementencomplex’’, aldus de buurt.
,,Het is een waanzinnige plek in het groen’’, zo liet Accresco zich uit over de plannen. Maar dat valt voor het Christoffelkruid ‘vies tegen’, aldus de bewoners: ,,Dat groen wordt aan onze kant vooral beton’’.
Over privacy zegt Accresco dat slechts de slaapkamers van de appartementen grenzen aan het Christoffelkruid. ,,Dat geldt dan weer niet voor een (verticaal) rijtje appartementen, die juist uitkijken op onze tuinen en woonkamers’’, aldus de buurt.
Geen openheid over overleg gemeente en vastgoedontwikkelaar
Kortom, bewoners voelen zich nog altijd niet (voldoende) gehoord, door vastgoedontwikkelaar en gemeente. ,,Begin februari hebben wij een WOO-verzoek ingediend bij de gemeente om de communicatie die is geweest tussen de gemeente en Accresco openbaar te maken. Hiervoor heeft Accresco bij de rechtbank een verzoek ingediend die stukken niet openbaar te maken. Wij wilden ons bij deze zaak vervoegen als direct belanghebbende. Echter Accresco heeft verzocht de zaak achter gesloten deuren te behandelen waarin de rechter is meegegaan’’.
Accresco zet de joker in voor crisiscommunicatie
Inmiddels heeft de vastgoedontwikkelaar Ap van der Pijl ingeschakeld. Van der Pijl is specialist in crisiscommunicatie en mediation (bemiddeling), en dan vooral vanuit de kant van projectontwikkelaars en de overheid. Hij doet dit vanuit zijn bedrijf Conversation Next , en schrijft over zijn diensten: ,,Onze opdrachtgevers werken aan de ontwikkeling van de stad. Wij helpen ze hierbij door sterke verbindingen te leggen met de omgeving, klanten en betrokkenen. Zo brengen we de communicatie naar het 'next' level. Mede door slimme inzet van social media. Van communicatie naar conversatie’’. Die verbindingen met de omgeving lijken vooralsnog zorgelijk en afwezig.