Categorieën

Service

Zes wethouders gestart in nieuw college

Zes wethouders gestart in nieuw college
Politiek

Zes wethouders gestart in nieuw college

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 23-05-2022
  • Politiek
Zes wethouders gestart in nieuw college
VLAARDINGEN – Bas van Toor wordt geen wethouder van Vlaardingen. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is één van de kandidaten die vanavond in de gemeenteraad nog werd voorgesteld voor die functie. Dat kon immers ter plekke maar er was maar één stem op de voormalige clown Bassie. En verder nam niemand dat serieus vanavond in een speciale raadsvergadering op het stadhuis.

Eén wethouder vertrok vanavond en zes traden er aan bij deze speciale raadsvergadering. Twee maanden na de verkiezingen is er een nieuw college en een nieuw coalitieakkoord, afspraken over wat er allemaal in Vlaardingen gaat gebeuren. Als het althans aan de zes partijen ligt die samen vanaf nu een coalitie vormen: de VVD, Leefbaar Vlaardingen, het CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie/SGP.

Die partijen stelden vanavond ook hun kandidaten voor en die werden vanzelfsprekend benoemd want met elkaar hebben ze een meerderheid in de raad: 19 van de 35 zetels. Vooraf was al onderzocht of er geen belemmeringen waren en of de kandidaat-wethouders aan alle regels voldeden. Dat was het geval bij Bart Bikkers (VVD), Lianne van Kalken (GroenLinks), Jacky Silos (CDA), Ivana Somers (Leefbaar Vlaardingen) en Koen Kegel (D66). Bij de kandidaat-wethouder voor de ChristenUnie/SGP, Arnoud Proos, ging het ‘mank’ op zijn huidige woonplaats. Proos woont namelijk nog in Barendrecht waar hij tot voor kort wethouder was en van waaruit hij nog naar Vlaardingen moet verhuizen. Hier krijgt hij in principe een jaar voor via een tijdelijke ontheffing en wat dat betreft herhaalt bij hem de geschiedenis zich; toen Proos in Barendrecht wethouder werd moest hij ook nog verhuizen naar die gemeente. De verf van zijn huidige woning zou nog maar net droog zijn, aldus insiders. De vertrekkende wethouder vanavond was overigens Bart de Leede van GroenLinks.

Vooraf hadden de oppositiepartijen nog een amendement ingebracht over de wethouders. Het kwam erop neer dat deze partijen het onzinnig vonden dat er maar liefst zes fulltime wethouders aangesteld werden. ,,Niet nodig en alleen maar een politieke keuze’’, aldus fractievoorzitter Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen. En financieel konden er ook wel betere keuzes gemaakt worden, dus geen zes fulltime wethouders maar zes deeltijd wethouders die voor 0,85 werktijdfactor (wtf) werden aangenomen, en betaald. Hoogendijk sprak namens alle indieners, dus 16 van de 35 raadsleden die overigens niet allemaal aanwezig waren. Een minderheid maar natuurlijk wel een signaal, vooral omdat partijen die zich vroeger ook nog weleens tegen al teveel wethouders uitspraken nu in het college ineens voor waren. Met een meerderheid van 19 tegen 14 stemmen werd vervolgens elk tegenvoorstel van de oppositie zo’n beetje weggestemd.

Iedere wethouder maakte na benoeming op zijn of haar beurt weer plaats voor een nieuw raadslid, op Lianne van Kalken na die wel wethouder werd maar in de voorafgaande vergadertijd geen raadslid meer was. De nieuwe raadsleden werden op hun beurt ook officieel geïnstalleerd en alle 35 raadsleden met elkaar vertegenwoordigen maar liefst 14 fracties (partijen) wat behoorlijk veel is. Het kost vooral vergadertijd, want iedere fractie heeft evenveel spreektijd, of dat je nou 4 zetels hebt of maar 1. Lange avondjes in het vooruitzicht dus.