Creatieve oplossingen om 55-plussers te laten bewegen

01-02-2019 Gezond Redactie

Vlaardingen - Laagdrempelig, toegankelijk en betaalbaar bewegen voor iedere inwoner van Vlaardingen. Dat is waar het netwerk ‘Gezond oud worden in
Vlaardingen’ aan werkt. Onlangs was er weer een netwerkbijeenkomst die werd ingeleid door de wethouders Jacky Silos, Bart Bikkers en Bart de Leede. Samen met ruim 30 professionals uit de zorg, welzijn en sport én inwoners hebben ze creatieve oplossingen bedacht om alle Vlaardingse 55+’ers in beweging te krijgen.

In Vlaardingen worden veel (beweeg)activiteiten voor 55-plussers georganiseerd. De netwerkpartners van Gezond oud worden in Vlaardingen werken samen om beter en meer 55-plussers te bereiken. Onlangs is de tussentijdse evaluatie onder het netwerkpartners uitgevoerd. Samen met de resultaten van de 55-plus peiling onder de 539 deelnemers van de fittesten, hebben dit de thema’s voor 2019 bepaald:
- Beweging stimuleren door eerstelijnszorg en welzijn
- Sporten en bewegen voor mensen met een kleine portemonnee

Tijdens de netwerkbijeenkomst, gehouden bij Jeu de Boules Club Vlaardingen, zijn de deelnemers hier op creatieve wijze mee aan de slag gegaan!

Gezonde wachtkamers
Een persoonlijke benadering om mensen te stimuleren meer te bewegen, helpt. Naast het delen van positieve ervaringsverhalen, kunnen huisartsen, praktijkondersteuners en welzijnswerkers een sleutelrol vervullen om mensen in beweging te krijgen. De creatieve sessie leverde ideeën op zoals gezonde wachtkamers en het uitdelen van spaarzegels voor gezond gedrag waarmee je korting kunt krijgen op beweegactiviteiten. Het netwerk gaat deze ideeën verder uitwerken en onderzoeken of ze haalbaar zijn.

Kanskaart
Kosten zijn voor een deel van de inwoners een barrière om te bewegen. Daarnaast blijken kosteloze beweegmogelijkheden niet bij iedereen bekend. De deelnemers hebben enthousiast gezocht naar oplossingen. Ideeën die opkwamen waren: een kanskaart die zorg- en welzijnsprofessionals uitdelen aan mensen om nieuwe contacten op te doen tijdens sport- en beweegactiviteiten, een Sportapp die sportmaatjes en beschikbare locaties matcht en een beloning voor meer beweging. Ook met deze ideeën gaat het netwerk aan de slag.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date