'Ledig zijn, is een bron  van groot venijn...'

03-04-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - In dit voor Vlaardingen historische jaar waarin we de Slag bij Vlaardingen van het jaar 1018 herdenken, brengt Vlaardingen24 iedere dag een verhaal uit het Vlaardingse verleden. We doen dat aan de hand van een oud krantenbericht. Vandaag 3 april 1920: Ledig zijn, is een bron van groot venijn...'.

In april 1920 breken her en der stakingen uit. Zo ook in Vlaardingen. Als werkwilligen die een schip in de K.W.-haven lossen van boord komen, staat een legertje van zo'n 1.500 man op hen te wachten. 

Gisternamiddag hadden zich naar schatting een 1.500 personen op de Nieuwe Haven nabij de Glasfabriek verzameld, vermoedelijk belust op een relletje, bij het van boord komen der werkwilligen, die het in de Nieuwe Haven liggende stoomschip 'Rota' lossen. Hoewel de politie voor een goede afzetting had zorggedragen, begon het publiek, toen de werkwilligen aan wal slapten, op te dringen, terwijl enkele steenen uit het publiek naar politie en werkwilligen werden gegooid.

Hierop voerde de politie eenige charges met de blanke sabel uit, waarbij het een 'sauve qui peut' werd. Zekere C. B. had daarbij het ongeluk, toen hij over het hekje nabij den overweg van den spoorweg wilde springen, dat hij met zijn voet hier achter bleef zitten, met het gevolg dat zijn heen brak. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en daar ter verpleging opgenomen. C. B. zou juist heden in het huwelijksbootje stappen, dat zal nu moeilijk gaan. 

Niets doen is een leelijk kwaad,
't. Brengt den mensen, tot slechte daden.
't Werken kan ons nimmer schaden.
Arbeid adelt! 't Ledig zijn
Is een bron van groot venijn.

Gerelateerd