Categorieën

Service

Burgemeester Blase blogt

Burgemeester Blase blogt
Nieuws

Burgemeester Blase blogt

  • Redactie
  • 04-09-2015
  • Nieuws
Burgemeester Blase blogt

VLAARDINGEN – Eerder schreven we hier over de uitnodiging aan alle Vlaardingers om mee te praten over de toekomst van de stad. Op deze website heeft burgemeester Bert Blase onlangs zijn eerste blogartikel geschreven. Voor wie de site nog niet wist te vinden publiceren we het hier.

,,Ruim een jaar ben ik nu burgemeester van Vlaardingen. Het duurde niet lang om te begrijpen waarom Vlaardingers trots zijn op hun stad (en er soms op mopperen). De historie, het stadshart met de haven, de herkenbare wijken, het ondernemerschap en de actieve cultuur: het maakt Vlaardingen tot een bruisende stad. Maar Vlaardingen is ook in verandering. Logisch, als je alleen al kijkt naar de invloed van het internet. Dit heeft echt overal effect op: op onze winkels, op ons onderwijs, op de manier van omgaan met elkaar. Het internet vormt de oude economie in hoog tempo om tot een nieuwe. De financiële crisis hakte er daarnaast flink in bij bedrijven, gezinnen en heeft gezorgd voor meer werkloosheid. Ook de gemeentelijke financiën zijn niet gespaard. De gemeente moest voor vele miljoenen bezuinigen. Op het gebied van de zorg zijn er nieuwe taken bij de gemeente gekomen.

Hoog tijd om de balans op te maken. Want er is meer te zien dan een stad die minder geld te besteden heeft. Is dit niet hét moment om te bekijken hoe we met onze stad verder willen? Niet door te wachten op de meningen uit het stadhuis, maar door te putten uit de optelsom van al jullie ideeën. Door gebruik te maken van de ideeën van alle stadsexperts, zoals we iedereen noemen die het beste met Vlaardingen voorheeft. En door die ideeën in actie om te zetten. We hebben dit ‘Stadsagenda’ genoemd. Een agenda is iets actiefs, maar ook is een Stadsagenda het eigendom van de hele stad.

De campagne voor de Stadsagenda heeft als slogan ‘De Burger Meester’. Een schot in de roos, denk ik. Soms zien mensen in de burgemeester als baas van een stad. Dat is niet zo. Het idee is juist dat de Vlaardingse burgers het steeds meer voor het zeggen hebben in hun stad. Sommigen noemen dit een nieuwe manier van besturen. Dat mag. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit bij het nieuwe Vlaardingen past.

Hoe gaat die Stadsagenda eruit zien? Ik zou zeggen: geen dikke nota, maar meer iets in de sfeer van een schoolagenda. Die is aan het begin van het schooljaar plat, maar is na verloop van tijd volgeplakt, geschreven en getekend. Wat mij betreft wordt de Stadsagenda een bundeling van ideeën, wensen en capaciteit die tot creatieve co-producties tussen gemeente, ondernemers, instellingen en inwoners moet leiden.

We gaan de komende maanden met elkaar aan de slag. Ik kijk uit naar jullie inzichten, ideeën én initiatieven die hier op de website te vinden zijn. En naar jullie blogs! Wie volgt?’’

Bert Blase

Kijk vanaf nu op deze Facebookpagina en op deburgermeester.nu voor meer informatie over het initiatief voor een Stadsagenda voor Vlaardingen. In de tussentijd is op hier  ook informatie te vinden over het traject om tot een Stadsagenda te komen.