Categorieën

Service

Cor Maarleveld en Joop van Dorp in Galerie De Duig.

Cor Maarleveld en Joop van Dorp in Galerie De Duig.
Uit

Cor Maarleveld en Joop van Dorp in Galerie De Duig.

  • Redactie
  • 05-04-2015
  • Uit
Cor Maarleveld en Joop van Dorp in Galerie De Duig.

VLAARDINGEN - Van 11 tot en met 26 april 2015 exposeren Cor Maarleveld en Joop van Dorp in Galerie De Duig. Cor Maarleveld (1939), geboren in Vlaardingen, volgde zijn opleiding aan de Rotterdamse Academie voor beeldende kunsten, afdeling publiciteit, vormgeving en beeldhouwen. Hij behaalde zijn diploma in 1960. Cor maakt voornamelijk landschappen en stadsgezichten. Bij het maken van zijn werk maakt hij gebruik van teken- en schildertechnieken. De vormgeving van semipublieke ruimten is één van zijn andere capaciteiten.

Joop van Dorp (1936), geboren in Vlaardingen, genoot in zijn jonge jaren van de teken- en schilderlessen die hij van zijn vader kreeg. Hij bekwaamde zich daarnaast om in de detailhandel te gaan werken. Zijn ouders hadden een winkel in kunst en geschenken op de Hoogstraat in Vlaardingen en het kon niet uitblijven dat Joop in de winkel van zijn ouders zou gaan werken. Nadat Joop de zaak van zijn ouders had overgenomen, verhuisde hij de winkel in 1963 naar het Liesveld. De naam van de winkel werd vlak na de overname veranderd in ‘De Kattenbeker’.

Cor Maarleveld, inmiddels opgeleid als kunstenaar, kwam in die periode na de verhuizing van de winkel van tijd tot tijd zijn energie steken in het bedrijf van Joop. Door zijn opleiding op de academie was hij in staat om bijzondere dingen te ontwikkelen. De kelder van ‘De Kattenbeker’ diende als expositieruimte voor jong talent in de beeldende kunst. Joop Stigter (‘De Zeeman’, Hoogstraat) was de eerste kunstenaar die hier mocht exposeren.

Joop van Dorp hield de zaak in 1983 voor gezien. Dit kwam mede door de economische dip van de tachtiger jaren in een snel veranderende wereld. Hierna diende zich voor hem een nieuwe fase in zijn leven aan; hij werd zelfstandig kunstenaar. Daarnaast hield hij zich ook bezig als vormgever. Een samenwerking met Cor Maarleveld resulteerde vanaf die tijd in verschillende kunstprojecten verspreid over Vlaardingen, zoals het stiltecentrum in de toren van de voormalige Johannes de Doperkerk, 14 schilderijen over de lijdensweg van Jezus (gemaakt in opdracht van wijkgemeente Immanuël te Vlaardingen), het mensenrechtenmonument in het Hof, een reliëf bij de ingang van Vaartland en 12 schilderijen in het Zonnehuis.

Met trots toont Galerie De Duig het werk van beide heren. Tevens zal deze expositie het nieuwe seizoen van de galerie inluiden. De expositie wordt geopend op zaterdag 11 april om 16.00 uur, door Kees van der Windt, oud-wethouder van cultuur en voorzitter van stichting Mareado. Galerie de Duig is gevestigd in de Landstraat nummer 29 te Vlaardingen.