Geslaagde kick-off van sportproject voor daklozen

14-09-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Met sport- en spelactiviteiten en een barbecue vierde dak- en thuislozenopvang De Elementen, onderdeel van Stichting Onder Een Dak, op 10 september zijn deelname aan Life Goals. Dit maatschappelijke project wil mensen die vastgelopen zijn in het leven door middel van sport en bewegen weer betrekken bij de maatschappij. De Elementen werkt hierin samen met Vlaardingen In Beweging en Stichting Life Goals. 

De Vlaardingse wethouder Jacky Silos, die onder meer Zorg en Maatschappelijke Opvang in haar portefeuille heeft, opende het evenement. Zij was blij dat na een lastige periode voor de mensen in de nachtopvang, nu iets positiefs in het vooruitzicht ligt: ,,Dit project gaat er vanuit dat je door te werken aan je gezondheid, onder andere door te bewegen, ook meer ruimte krijgt om aan andere dingen te werken, zoals je herstel.'' Zij riep meteen ook andere Vlaardingers op om mee te doen aan dit project.  

Het belang van sporten

Mensen die in De Elementen verblijven, worden begeleid naar zelfstandigheid. In dat traject is er onder meer aandacht voor structuur, gezondheid, hulp bij schulden en het vinden van een woning en werk.

De rol die sport hierin kan spelen, werd verwoord door ervaringsdeskundige Maarten van Veen. Hij vertelde hoezeer sporten en bewegen hem heeft geholpen zijn leven weer op de rit te krijgen: ,,Het bood mij structuur, plezier en leerde me weer contact te maken met mensen.'' In zijn rol als maatschappelijk sportcoach probeert hij dat goede gevoel nu door te geven aan anderen die een zetje in de goede richting nodig hebben.

Daarna was het tijd om de positieve effecten van samen sporten zelf te ervaren. De aanwezigen (variërend van beleidsmakers en medewerkers tot ondernemers en bewoners van de opvang) gingen enthousiast aan de slag met diverse oefeningen en spellen. Het grasveld voor De Elementen gonsde een uur lang van de positieve energie.  

Dankbaar voor alle hulp

Het ging echter niet alleen om de start van het sportproject. De bijeenkomst was ook bedoeld om alle mensen te bedanken die ervoor hebben gezorgd dat de zorg aan dak- en thuislozen in coronatijd kon doorgaan, ook in noodopvanglocaties. ,,Diverse lokale bedrijven, betrokken inwoners en vrijwilligers uit Vlaardingen en Schiedam hebben hier een enorm waardevolle bijdrage aan geleverd'', aldus Roxanne Dixon, teamleider van De Elementen. ,,Maar ook de mensen in de opvang zelf hebben zich deze periode van hun allerbeste kant laten zien, ondanks dat het niet altijd makkelijk was. Ik ben dan ook enorm trots op hen.''Gerelateerd