Máxima komt naar YETS Foundation

27-08-2018 Nieuws Redactie

Peter Ottens, hier bij de uitreiking links van Koningin Maxima.

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Koningin Máxima komt naar Schiedam. Op 13 september is zij te gast bij de Yets Foundation voor het volgen van een training en een ontmoeting met betrokkenen.

De komst van de koningin naar de Margriethal hangt volgens voorman Peter Ottens van Yets samen met het winnen van 'het Appeltje'. ,,Toen al was de koningin zeer geïnteresseerd en stelde goede vragen. Ze ging dieper in op onze methodiek.'' Toch was Ottens verrast toen het Oranjefonds enkele weken geleden belde met het voorstel dat koning Máxima langskomt bij Yets. ,,Ik had nooit verwacht dat ze de stap echt zou zetten om met eigen ogen te komen zien wat we doen.''

Basketballer Peter Ottens begon Yets (Youth Empowerment Through Sports) Foundation in 2015 om jongeren die opgroeien in kwetsbare situaties, een positief rolmodel te geven. Hij zette op het Lentiz Lifecollege in Schiedam en later het Geuzencollege in Vlaardingen basketbalteams op die beogen een structuur en een thuis neer te zetten voor de jongeren, met begeleiding op veel vlakken, onder meer met het schoolhuiswerk.

Máxima zal een uur te gast zijn. Ottens: ,,Het eerste deel volgt ze een basketbaltraining." Niet op een van de scholen waar de trainingen normaliter zijn, maar - om op de scholen niet voor te veel afleiding te zorgen - in de Margriethal. Het team dat dan traint, van ongeveer twintig jongens en meisjes, zal een combinatie zijn van leerlingen van het Geuzencollege en Lentiz Life. ,,Nadien is er kort de ontmoeting met onze partners, zoals de directeuren van de scholen en die van het Fonds Schiedam Vlaardingen. En daarna, dat is zeker een half uur, ontmoet de koningin onze jongeren.'' Zij zullen vertellen over hun ervaringen met Yets en wat het project voor hen betekent.

Ottens zou graag zien dat Máxima in het uurtje in Schiedam meekrijgt dat de menselijke kant van de omgang met elkaar in zorg- en welzijnsland het belangrijkst is. ,,We zijn in zorg en welzijn te veel waarde gaan hechten aan rapporten en protocollen'', aldus Ottens. ,,Maar het belangrijkst voor onze jongeren is dat er mensen zijn die vertrouwen in hen hebben, die voor hen klaarstaan als het nodig is.''

Gerelateerd