Watertoren krijgt nieuwe toekomst

08-07-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – In de voormalige watertoren op de Buitenplaats Van Ruytenburch komen een restaurant met terras, een bed & breakfast, multifunctionele verhuurbare ruimten en een kunstgalerie en bovenop een dakterras. De watertoren is door de gemeente Vlaardingen verkocht aan een nieuwe eigenaar, architect en ontwerper Rolf Bruggink, die daarbij ook een stukje grond aan de zuidzijde voor de aanleg van een terras heeft gekocht. Bruggink heeft eerder de watertoren van Soest ‘aangepakt’, waarmee hij ook nog eens een architectuurprijs gewonnen heeft: in Soest zijn nu woningen gesitueerd.

,,Hier staat een gelukkige wethouder’’, sprak Hans Versluis bij de symbolische overdracht aan Bruggink. ,,Ik ben ervan overtuigd dat alle Vlaardingers hier ook blij mee zijn en de nieuwe bestemming zal een verrijking zijn voor de stad en vergroot de aantrekkingskracht van het gebied’’.

De gemeente en de nieuwe eigenaar hebben afgesproken dat het uiterlijk van de watertoren behouden blijft en dat het historische erfgoed weer in goed bouwkundige en cultuurhistorische staat wordt gebracht. De gemeente richt de buitenruimte rondom de watertoren zo in dat een bezoeker het beleeft als een deel van het Oranjepark. De watertoren wordt zowel voor fietsers, voetgangers en automobilisten goed toegankelijk. Ten noorden ervan komt er een openbaar parkeerterrein.

Heijmans Vastgoed, de ontwikkelaar van de woonwijk Buitenplaats van Ruytenburch, heeft de koper/exploitant gezocht en dus gevonden. De herbestemming van de watertoren past in de visie op het gebied die de ontwikkelaar in 2012 aan de gemeente presenteerde. De watertoren vormt samen met de voormalige brandweerkazerne het erfgoed in de wijk en zijn historische blikvangers.
De watertoren is gebouwd in 1955 en ontworpen door ingenieur J.H.J. Kording van Rijkswaterstaat. Het gebouw bestaat uit zes bovengrondse verdiepingen en een kelderruimte waar de pompinstallaties staan. Bovenin de toren bevinden zich twee waterreservoirs.Gerelateerd