Daniël Gerritsen wil de 'grootste' worden

20-03-2018 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Aan de gemeenteraadsverkiezingen morgen doet een drietal nieuwkomers in Vlaardingen mee, als je de VVD die nu in de raad ontbreekt niet meerekent. Beter voor Vlaardingen, De Republikeinen en de Lijst Gerritsen, waarbij Vlaardinger Daniël Gerritsen bovenaan staat maar tegelijkertijd ook als enige op de lijst staat. Wat heeft Gerritsen te zoeken in de politiek ?

,,Ik ben al wat langer actief in de politiek en ben een jaar of zestien geleden begonnen bij Nieuw Rechts, een afsplitsing van de LPF (Lijst Pim Fortuyn)’’, vertelt Gerritsen. ,,Met het gedachtengoed van Pim Fortuyn voelde ik me verbonden en nu nog steeds. Later, in 2015, heb ik kort in het bestuur van Pegida gezeten, maar ik trof daar teveel mensen in van de Nederlandse Volksunie en dat is niet ‘mijn ding’; die waren zo’n beetje overal bij betrokken, maar dan ook bij de verkeerde zaken. Ik wilde me in 2016 aansluiten bij de PVV, die al bezig was met het zoeken van kandidaat raadsleden voor de verkiezingen in 2018. Daarvoor ben ik naar verschillende bijeenkomsten geweest, maar van de zes kandidaten voor Vlaardingen bleven er maar twee over, wat reden was voor die partij om ‘de stekker eruit te trekken’ voor Vlaardingen’’.

Gerritsen kon dan wel geen kandidaat zijn voor de partij van Geert Wilders, maar wilde toch het ‘PVV-geluid’ vertegenwoordigen in zijn woonplaats. Gerritsen: ,,Er is hier een groot potentieel aan PVV stemmers en de komende vier jaar wil ik eraan werken om straks de grootste fractie te worden in de gemeenteraad van Vlaardingen’’.

Zijn Facebookaccounts zijn, zowel de persoonlijke als die waar hij campagne mee voerde, voorlopig geblokkeerd. ,,Niet geheel toevallig tot en met 21 maart, de dag van de verkiezingen’’, aldus Gerritsen. Hij ervaart het als tegenwerking, zoals het hem ook moeite heeft gekost om de inschrijving voor de verkiezingen op het Stadskantoor ‘geregeld’ te krijgen. Heeft de manier waarop hij zich profileert daar een rol ingespeeld ? Gerritsen maakt immers gebruik van slogans als “Eigen volk eerst” en “Stop de Islamisering”.  Gerritsen: ,,Met dat eerste bedoel ik te zeggen dat onder de autochtone bevolking in Vlaardingen vergeten groepen zitten, waaronder veel ouderen. Ik vind dat die in een aantal gevallen verdrongen worden door zogeheten ‘nieuwkomers’ , die vaak voorrang krijgen waar het gaat om zaken als huisvesting en andere voorzieningen. Met “Stop de Islamisering” bedoel ik dat ik die ideologie verwerp, die is haat zaaiend en geweld predikend, en die moet niet op scholen gepredikt worden. Ik ben daarom ook tegen de vestiging van een Islamitische school in Vlaardingen. Tegen de mens persoonlijk, tegen iemand die moslim is, ben ik niet. Mensen denken soms dat ik een ‘soort van Hitler’ ben, maar dat is echt niet zo. Je moet weten dat mijn grootouders als verzetshelden worden geëerd in Yad Vashem in Israël; In de Tweede Wereldoorlog hebben ze namelijk levens gered van joden en neergeschoten geallieerde piloten.’’

Zijn andere ideologieën dan niet even schuldig aan geweld tegen andersdenkenden ? In het Christendom of het socialisme zijn toch ook uitwassen geweest? Gerritsen: ,,Maar dat staat niet in de boeken en geschriften van die ideologieën. Das Kapital van Karl Marx roept niet op om de ander de strot door te snijden’’.

Wat wil Gerritsen bereiken, naast het op de eerste plek zetten van de autochtone Vlaardingse bevolking en het de-Islamiseren van de stad? ,,Ik heb geen behoefte aan gesubsidieerde instellingen als Vele Vlaardingers Eén Huis, bijvoorbeeld, maar ook niet aan hangjongeren op het Veerplein. Meer orde en handhaving op de zaken die onveiligheid geven, maar ook geen subsidies geven aan activiteiten die integratie in de weg staan, zoals het apart zwemmen voor moslima’s’’, benadrukt Gerritsen. ,,Ik ben verder voor een bindend referendum, de stem van het volk moet gehoord worden. En het eigen risico in de zorg moet voor bepaalde groepen gecompenseerd worden, zoals chronisch zieken en mensen die onder een bepaalde inkomensgrens zitten’’.

Gaat Gerritsen een zetel halen op 21 maart? Gerritsen: ,,Ik denk zeker een kans te maken, anders was ik hier nooit aan begonnen. Als ik genoeg stemmen krijg voor meer zetels kan ik echter niemand erbij ‘trekken’, zo werkt het niet. Politieke ervaring heb ik wel, maar nog niet in een vertegenwoordigend orgaan als een gemeenteraad. Ik maak dat in Vlaardingen echter nu al wat langer mee, van een afstandje, en heb daarnaast ook debatten gedaan met andere lijsttrekkers. Voor mij is dat ‘een koekie’, het is niet moeilijk voor me om mezelf daar staande te houden’’, besluit hij.