Categorieën

Service

Vlaardingers zijn Gompies

Vlaardingers zijn Gompies
Politiek

Vlaardingers zijn Gompies

  • Redactie
  • 01-12-2015
  • Politiek
Vlaardingers zijn Gompies

VLAARDINGEN – ,,Er was eens een prachtige stad en in deze stad wonen de Gompies…’’. Zo begint het verhaal dat wordt verteld bij drie basisscholen in Vlaardingen en Rozenburg. Kinderen krijgen aan de hand van een verhaal over kleine grappige kaboutertjes een werkelijk ‘vraagstuk’ voorgelegd.

Het vraagstuk waar het feitelijk om gaat is ‘hoe zorg je ervoor dat er zo min mogelijk bouwoverlast is van de aanleg van de Blankenburgtunnel. Initiatiefnemer van de lessen is Rijkswaterstaat (RWS) en de docenten zijn van het bureau Consultingkids dat methoden en technieken van gerenommeerde adviesbureaus inzet  en vertaald naar de belevingswereld van kinderen. GroenLinks Vlaardingen vindt deze aanpak van RWS op zijn zachtst gezegd ongepast en eenzijdig: ,, Rijkswaterstaat is begonnen met een propagandistische campagne op een aantal Vlaardingse basisscholen om jongeren maar alvast te laten wennen aan herrie en ongemak bij de aanleg van wegen en tunnels’’. GroenLinks vraagt zich af of deze campagne de toets der kritiek kan doorstaan en heeft vragen gesteld aan het college.

,,Bent u op de hoogte van deze campagne en wat vindt u daarvan’’? , aldus raadsleden Kees Borsboom en Lianne van Kalken van GroenLinks. In het vervolg van de vragen wordt veelvuldig de term ‘propagandistisch’ gehanteerd, waarbij Borsboom en Van Kalken vooral de eenzijdigheid en voorbarigheid van de schoolcampagne benadrukken; het formele besluit over de aanleg van de Blankenburgtunnel is immers nog niet genomen en het lesmateriaal richt zich voornamelijk op bouwoverlast. ,,Zaken als de gevolgen voor de kwaliteit van de woonomgeving, de vermindering van de luchtkwaliteit, toename van meer herrie en de gevolgen voor heel veel Vlaardingers die nu al problemen hebben met hun longen ingevolge deze luchtkwaliteit’’, zo betogen Borsboom en Van Kalken.

Over de klaarblijkelijke aanwezigheid van ambtenaren tenslotte is GroenLinks ‘not amused’: ,, Bent u op de hoogte van de deelname van een van uw ambtenaren aan deze dag en hebben uw ambtenaren de tijd om dit soort propagandistische bijeenkomsten te bezoeken en op te leuken?’’

Volgens Rijkswaterstaat hebben de kinderen zelf de ‘dag van hun leven gehad’ en kwamen er ludieke ideeën los om de problemen van de bouwoverlast te beperken. Eén ervan was ‘Muziek uit de machines laten komen’. Of daarmee nog wat gebeurt is de vraag. In ieder geval hebben we als Vlaardingers naast ‘haringkoppen’ er een tweede bijnaam bij gekregen: ‘Gompies’. In het verleden was Gompie een niet al te snuggere walrus uit een kinderserie die eind jaren zestig/begin jaren 70 op tv te zien was. Voor GroenLinks een wat al te infantiele benadering .