Categorieën

Service

Wethouder overleeft motie van wantrouwen

Wethouder overleeft motie van wantrouwen
Politiek

Wethouder overleeft motie van wantrouwen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 16-09-2016
  • Politiek
Wethouder overleeft motie van wantrouwen
VLAARDINGEN – In de raadsvergadering van donderdag 15 september werd een door de fractie van ONS.Vlaardingen ingediende motie van wantrouwen tegen wethouder Ruud de Vries met een meerderheid van 19 tegen 16 stemmen verworpen. Kort na de start van het politieke reces in juli had de partij al aangekondigd op het vertrek van De Vries aan te sturen. Voor raadsleden Ron Boers en Frans Hoogendijk had de wethouder laten blijken geen leider te zijn die de samenwerking met ondernemersvereniging IKV Ondernemend Vlaardingen goed vorm kon geven, noch zichtbare resultaten haalde op andere gebieden in de binnenstad.

Dat ONS.Vlaardingen en de overige oppositiepartijen allang niet meer bereid waren om te luisteren naar wat er volgens het college speelde bleek al kort geleden; bij een raadsvergadering waar het college de raad zou informeren over de laatste stand van zaken waar het ging om de samenwerking met de IKV waren zij massaal afwezig, op raadslid Marion de Groot van fractie De Groot na. Wel verschenen de oppositiepartijen bij de bijeenkomst die het bestuur van de IKV had belegd om hun kant van het verhaal toe te lichten. Precies daar zaten de bezwaren van de tegenstemmers op de motie: deze was eenzijdig en legde de schuld volledig neer bij wethouder Ruud de Vries, terwijl de ondernemersvereniging in de wederzijdse communicatie ook ‘steken had laten vallen’.

Ruud de Vries zelf trok zich de kritiek aan en gaf toe dat hij meer tijd en aandacht had kunnen geven, op cruciale momenten, aan overleg met de voorzitter en vicevoorzitter van het bestuur van de IKV. Fractievoorzitter Vera Kalf van de VVD ging hierop in en vertelde dit nou al zes keer gehoord te hebben van de wethouder bij verschillende raadsvergaderingen. De VVD had er nu geen vertrouwen meer in en zou meestemmen met de motie van ONS.Vlaardingen.

Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen somde in zijn betoog een lijstje van acht punten op waarin hij vond dat de wethouder gefaald had; het te laat verstrekken van een horecavergunning aan een ondernemer, de afwezigheid bij de laatste Open Bedrijvendag Waterweg Werkt, en de commotie bij Basisschool Het Visnet in de VOP-wijk waar ouders onvoldoende op de hoogte leken te zijn van de komst van een groep kinderen in het schoolgebouw die ‘bijzondere aandacht’ nodig hadden, waren een paar van die punten. Tegenover het ‘lijstje van Hoogendijk’ stond een opsomming van Esther Heijndijk, fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP. Zij noemde onder de deregulering in de horeca, het Ondernemersfonds en een aantal andere resultaten die bereikt waren, met inzet van De Vries.

Ruud de Vries zelf had voor de stemming over de motie van wantrouwen het laatste woord. Eerder had hij toegelicht hoe de communicatie en het overleg met de IKV het afgelopen jaar was verlopen. Hij kreeg daarbij steun van collega Hans Versluijs, met name waar het ging om de (mogelijke) vestiging van een KFC op het bedrijventerrein Benelux Workpark, het gebied achter treinstation Vlaardingen-Oost. De dochtervereniging van de IKV, waarvan de leden op dat bedrijventerrein gevestigd zijn, had forse kritiek geuit op de plannen voor een KFC en een carpoolplaats daar. Ze zouden overvallen zijn en niet of te laat ingelicht. Versluijs pareerde de kritiek door gedegen toe te lichten dat de procedures daarover al jaren liepen en dat iedere ondernemer daar zicht op had. Momenteel lopen, conform de mogelijkheden die ondernemers hebben, er bezwaarprocedures over bij de rechter.

Ruud de Vries zelf wilde vooral doorgaan met de plannen die er liggen voor Vlaardingen en werken aan het herstel van de samenwerking met de ondernemers. De IKV zelf publiceerde vandaag op de eigen website een brief waarin zij verklaren geen overleg meer te willen met dit college. Voorzitter Chris Oerlemans en vicevoorzitter Daco Bokx van het bestuur van de IKV gaan echter, volgens diezelfde brief, binnenkort wel weer om tafel zitten met De Vries en burgemeester Bert Blase om te kijken hoe het verder moet met de samenwerking.

Het laatste woord over het functioneren van wethouder Ruud de Vries hadden de 35 aanwezige raadsleden gisteravond, die tegen de klok van middernacht hun stem uitbrachten. Een meerderheid stemde tegen, waarbij Lianne van Kalken van oppositiepartij GroenLinks tegen de oppositie stemde. Wethouder Ruud de Vries mocht daarmee blijven.