Bezinningswandeling - de Geuzen

26-02-2020 Uit Redactie

VLAARDINGEN - In de aanloop naar Pasen komen we in beweging. We lopen door de stad, het ommeland, de geschiedenis, de veertigdagentijd. Zeven wandelingen, zeven thema’s, zeven startlocaties. We eindigen steeds in ‘De Windwijzer’ met een eenvoudige maaltijd. Het is traditie om in de tijd voor Pasen aandacht te hebben voor ‘de nood van de wereld’, voor onze kwetsbaarheid. Die nood kan het gevolg zijn van ziekte of domme pech. Veel ellende is een gevolg van wat mensen elkaar aandoen – of juist onthouden. Met de wandelingen trainen we onze waakzaamheid. Door op weg te gaan, zet je niet alleen je lijf in beweging. Je hart en je ziel worden ook soepel en warm. Je hoofd raakt door lopen leeg en je zintuigen staan op scherp. Pelgrimeren is een oervorm van bezinning. Tijdens deze wandelingen worden wij voor even pelgrims.

Iedereen krijgt bij de startlocatie een pelgrimsboekje uitgereikt. Daarin staat de routebeschrijving en teksten voor onderweg. Je loopt in het tempo dat bij je past, alleen of samen, in stilte of in geanimeerd gesprek. Je kunt één wandeling kiezen, een paar keer meelopen of de hele serie volgen.

Op zondag 1 maart, aan het begin van de Geuzenmaand sluiten we aan bij het thema: ‘verzet begint op den juisten tijd’. De woorden verwijzen naar de eerste regel van het Geuzenbericht, het illegale vlugschrift dat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verspreid werd door jongens en mannen die de eerste verzetsgroep van Nederland vormden. Veel Geuzen kenden elkaar via wandelsportvereniging ‘Flardinga’. Wij lopen door straten die naar hen vernoemd zijn, zoeken naar sporen van de verzetsgroep en bekijken de tekst op de voet van het Geuzenmonument. In samenwerking met wijkgemeente Centrum-West en Stichting Geuzenmaand - Start: 13.00 uur, Rehobothkerk, Billitonlaan 104 in Vlaardingen. De wandeling eindigt in De Windwijzer aan de Schiedmamseweg 95. Hier staat een eenvoudige brood en soepmaaltijd klaar voor de deelnemers.

Deelname is gratis. Je vrijwillige bijdrage gaat naar ‘De Internationale Vos’/ Vastenactie. Aanmelden via : aanmelden@dewindwijzer.nl. De Windwijzer bevindt zich aan de Schiedamseweg 95.