Categorieën

Service

75 jaar Bevrijding, 75 kilometer fietsen

75 jaar Bevrijding, 75 kilometer fietsen
Nieuws

75 jaar Bevrijding, 75 kilometer fietsen

  • Redactie
  • 14-05-2020
  • Nieuws
75 jaar Bevrijding, 75 kilometer fietsen
VLAARDINGEN – Het is dit jaar 75 jaar geleden dat we de bevrijd werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, maar vrijwel alle festiviteiten werden in het hele land geschrapt vanwege de coronacrisis. Op een aangepaste manier zijn er toch nog wat mogelijkheden gecreëerd om te herdenken en te vieren. Eén ervan is de Mission Freedom Ride en vandaag deed Erik van Pienbroek daaraan mee. Erik is raadslid voor de ChristenUnie/SGP, maar in het dagelijks leven is hij met fietsen bezig. Die verkoopt hij en hij toert er zelf regelmatig op.

Vandaag kon Erik zijn passie voor fietsen, maar ook voor geschiedenis en historisch besef combineren in het fietsen van (ruim) 75 kilometer in de Liberty ride / Mission Freedom Ride , die als motto heeft “rij 75 voor 75”, ofwel 75 jaar Vrijheid vieren door 75 echte kilometers te fietsen. Je kunt vanaf 5 mei, maar uiterlijk voor 15 mei je hiervoor inschrijven en vervolgens tussen 5 mei en 17 mei om 23.59 uur de gegeven afstand van 75 km in één rit op één dag rijden.

Erik van Pienbroek had er een vrije dag voor genomen en startte bij de Markt vanochtend, waar nogal wat herdenkingspunten zijn van de Tweede Wereldoorlog. Zo is er de plaquette aan het Stadhuis van Operatie Manna, waarbij er vanuit Zweden voedselhulp kwam naar ons land, aan het eind van de oorlog. Daarnaast natuurlijk het Geuzenmonument, van waaruit het beeld en de rechthoekige vlakken op de grond naar het voormalige politiebureau annex cellencomplex onder het stadhuis leiden. Daar zat destijds een aantal Geuzen vast, Vlaardingers, maar ook anderen die zich verzetten. En tenslotte het onderduikgeversmonument aan de muur van de Grote kerk bij De Waag voor hen die anderen hielpen zich te verschuilen.

,,Je geeft jezelf op met je uitgezette tocht zodat de organisatie kan zien dat je daadwerkelijk die kilometers rijdt’’, aldus Erik. ,,Ik vind het belangrijk dit te doen, het herdenken van wie zichzelf offerden voor anderen en stil te staan bij al die verschrikkingen. Mooi dat de organisatie op deze manier toch toertochten aanbiedt, en zeker in deze vorm met dit thema. Ik start op de Markt vanwege de levendige herinnering aan de omgebrachte Geuzen en als keerpunt gebruik ik de Waalsdorpervlakte, de plek waar de Geuzen zijn gefusilleerd. Als herinnering is er een speciaal shirt en een medaille, maar de hele beleving en het herdenken zijn me het meest waard’’.

Bij het Geuzenmonument aan de Markt legde Erik van Pienbroek bloemen neer en bij de Waalsdorpervlakte was er ook een moment van ontzag. Inmiddels heeft hij de tocht afgesloten.