Categorieën

Service

Begroting: honderden woningen in de binnenstad en een park op het Liesveldviaduct

Begroting: honderden woningen in de binnenstad en een park op het Liesveldviaduct
Politiek

Begroting: honderden woningen in de binnenstad en een park op het Liesveldviaduct

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 20-09-2024
  • Politiek
Begroting: honderden woningen in de binnenstad en een park op het Liesveldviaduct

VLAARDINGEN - Het wordt wel het huishoudboekje van de gemeente Vlaardingen genoemd. De hoeveelheid geld, inkomsten en uitgaven, overstijgt die omschrijving toch wel, want het gaat inmiddels al over zo’n 390 miljoen euro: de Begroting van Vlaardingen.

Meer uitgaven dan inkomsten

Begin november wordt over die Begroting gesproken, maar deze week werd die al gepresenteerd door het college van burgemeester en wethouders. Het meest opvallende eraan? Er wordt meer uitgegeven dan dat er binnenkomt, zo’n 7 miljoen euro. Dat tekort wordt weer betaald uit het spaarpotje van de gemeente, de Algemene Reserve. Daarmee houdt de gemeente minder geld over om eventuele risico’s af te dekken, maar dat is een politieke keuze.

In de 272 pagina’s grote Begroting (!) wordt veel gesproken over ‘investeren in de stad’ en ‘ambities’. Een loffelijk streven, maar het is als reclame maken voor een nieuw wasmiddel: ‘Nu nog beter’. Als je echter de teksten van de Begroting van de afgelopen jaren van het huidige college naast elkaar legt dan zie je weinig verschillen. Dat is niet heel gek, want het is allemaal gebaseerd op afspraken die dit college gemaakt heeft na de verkiezingen van 2022.

Herhaling van zetten

De ambities en de investeringen komen in veel gevallen neer op doorgaan met de dingen die ze al van plan waren. Een simpel voorbeeld is dat de inwoners nog meer betrokken worden bij besluitvorming en meer zeggenschap moeten hebben over hun leefomgeving. Dat stond er in eerdere jaren ook al in, en dat geldt voor veel ambities en daaraan verbonden actiepunten.

Veel dure woningen

Verder is er nog steeds een tekort aan woningen, dus het college wil vooral doorgaan met bouwen. Dat gaat niet alleen gebeuren in de Rivierzone en achter het Museum, maar ook zijn er plannen om in de Binnenstad zelf zo’n 500 tot 800 woningen extra te realiseren. Dat is waarschijnlijk niet alleen nieuw bouwen, maar het ook een andere bestemming geven aan bijvoorbeeld het voormalige V&D pand.

In de Westwijk wordt ook geïnvesteerd in nieuwe woningen, maar daar moet vooral meer balans komen in de woningvoorraad. Dat betekent in de praktijk dat veel sociale huurwoningen gesloopt worden, waarvoor vooral duurdere woningen teruggebouwd worden. De afgelopen tientallen jaren is dat ook beleid geweest in de Babberspolder. De woningnood treft vooral wie het niet breed heeft; het college lijkt met de duurdere woningen meer inwoners te willen aantrekken met een dikkere portemonnee. Voor wie ouder en armlastig is, is er dan wel weer de troost dat je straks gratis kunt reizen met het openbaar vervoer, want dat staat nu wel in de Begroting.

Belofte maakt nog geen schuld

Of de 272 pagina’s aan ambities waargemaakt kunnen worden is nog maar de vraag. Landelijk gaat er namelijk nog wel wat bezuinigd worden en dat werkt altijd wel door in het geld dat je als gemeente uiteindelijk krijgt van het Rijk. Daarom wordt er op voorhand al gesteld dat het misschien niet allemaal gaat, of lukt, of dat het nog maar de vraag is of er voldoende geld binnenkomt voor de Meerjaren investeringsplannen (MIP). De disclaimer van het college in de Begroting houdt hier al rekening mee: ,,Het blijft een uitdaging om waar te kunnen maken wat we in deze begroting aan u beloven. Van alles wat daar bovenop komt, kunnen we niet garanderen dat dat ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.’’

Liesveldpark

Dat laatste geldt misschien nog wel het meest voor het veranderen van het Liesveldviaduct in een Liesveldpark . Daar gaat dus nooit meer een etappe van de Tour de France overheen als de plannen uitgevoerd worden. Of dat zover komt is nog maar de vraag, want bij het voorproefje ervan in december 2023 bleek er weinig enthousiasme onder de inwoners.

Tenslotte is het dus ook de vraag of de Rijksoverheid voldoende financiële middelen beschikbaar stelt. Het college in de Begroting: ,,Mocht onze financiële situatie de komende maanden wijzigen, bijvoorbeeld doordat we niet gecompenseerd worden voor de hoge WMO-kosten en de taakstelling aan onze verbonden partijen anders uitvalt, dan kunnen wij minder storten in de ontwikkelfondsen en zullen we onze ambities voor deze gebiedsontwikkelingen moeten aanpassen of temporiseren.’’

Kortom, er is op voorhand vooral ‘geïnvesteerd in woorden’, en er zijn daarnaast volop goede bedoelingen. De raad zal bij de behandeling van de Begroting in november verder niet dwarsliggen, het college heeft immers een meerderheid in de raad. Of de anderhalf jaar tot de volgende verkiezingen genoeg is om alle plannen te realiseren, of onomkeerbare besluiten te nemen over bijvoorbeeld het Liesveldpark, is nog maar de vraag.