Categorieën

Service

Burgemeester Wijbenga vindt ontbrekend schilderij terug

Burgemeester Wijbenga vindt ontbrekend schilderij terug
Uit

Burgemeester Wijbenga vindt ontbrekend schilderij terug

  • Redactie
  • 14-10-2021
  • Uit
Burgemeester Wijbenga vindt ontbrekend schilderij terug

fotografie: Sjaak van 't Wout

VLAARDINGEN - Een mysterie bij maanlicht, dat was het. Gastconservator Henk Horsten, die de expositie ‘Toen bekeken, nu te zien’ in Museum Vlaardingen samenstelde, lag er wakker van. Er hing een schilderij dat er niet hoorde te hangen…en het schilderij dat er wel had moeten hangen, waar was dat?

De expositie ‘Toen bekeken, nu te zien’ laat werken zien van deelnemers aan een expositie/wedstrijd uit 1954. De opdracht was: ‘Toon Vlaardingen zoals het was, is en werkt’. 74 Bekende en minder bekende kunstenaars deden mee aan deze ‘Paletmanifestatie Vlaardingen 1954’. Dankzij dit initiatief beschikt de stad over een uniek en omvangrijk tijdsdocument, dat Vlaardingen laat zien in de tijd van verandering en wederopbouw. Museum Vlaardingen toont, bijna 70 jaar later, 23 van de werken die speciaal voor de Paletmanifestatie zijn gemaakt.

Alleen, dat maanlicht…? Na enig onderzoek concludeerde Henk Horsten dat het schilderij met maanlicht niet het schilderij kon zijn, dat in de catalogus van de Paletmanifestatie stond vermeld met als titel 'Panorama bij maanlicht', geschilderd door A.I. Cornelis. Tijdens de opening van de tentoonstelling daagde Horsten burgemeester Bert Wijbenga uit op zoek te gaan naar het juiste schilderij. 

Op het stadhuis deed deze zoektocht een belletje rinkelen. In het kunstbezit van de gemeente bevond zich een werk dat geregistreerd stond onder een net iets andere titel: ‘Maannacht’. Met 'Maannacht' onder de arm, kon burgemeester Bert Wijbenga Henk Horsten en Museum Vlaardingen verrassen en zo de expositie alsnog compleet maken. Nieuwsgierig naar Maanlicht of Maannacht en de andere tentoongestelde werken? De expositie ‘Toen bekeken, nu te zien’ is nog tot en met 13 februari 2021 te bezoeken in Museum Vlaardingen.

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →