Categorieën

Service

Dankzij Spoetnik vandaag al hulpgoederen naar Oekraïne

Dankzij Spoetnik vandaag al hulpgoederen naar Oekraïne
Nieuws

Dankzij Spoetnik vandaag al hulpgoederen naar Oekraïne

  • Ted Konings
  • 01-03-2022
  • Nieuws
Dankzij Spoetnik vandaag al hulpgoederen naar Oekraïne
VLAARDINGEN - Net na de middag vertrok er een vrachtwagen, stampvol met hulpgoederen, vanuit Vlaardingen. Bestemming: Oekraïne.

Afzender van stichting Spoetnik, de Vlaardingse organisatie die zich al bijna dertig jaar bezighoudt met het verzenden van goederen naar Oekraïne. Toch minstens elke maand vertrekt er zo’n lading voor de tweeduizend kilometer naar Kiev. “In 2014 (de moeilijke periode rond de revolutie van Maidan) waren dat 34 vrachtwagens”, vertelt Beja Kluiters, gezicht en drijvende kracht van de stichting trots. Dit jaar is het transport van vandaag het tweede, en helaas vast niet het laatste.

Het transport was toch ook anders dan anders: met een afwijkende inhoud (geen huisraad en meubels, meer medisch materiaal, en bijvoorbeeld ook een aggregaat dat vanmorgen op het allerlaatste moment werd aangeboden - ‘praktisch nieuw, ik heb hem amper gebruikt’, vertelde de heer die Kluiters vanmorgen opbelde en het apparaat een half uurtje later afleverde) en ook een andere manier van distributie: het Rode Kruis gaat dat op zich nemen.

Het transport was ook een laatste-moment-actie waartoe pas dit weekend werd besloten. Een initiatief in samenspraak met de ambassade van Oekraïne, vertelt Kluiters. Een vrachtwagenchauffeur had zich bij de vertegenwoordiging gemeld, zonder geld en zonder voldoende diesel om terug naar huis te komen. Maar een lege vrachtwagen biedt natuurlijk mogelijkheden. “Dus we hebben in samenspraak met de ambassade iets kunnen regelen”, aldus de Spoetnik-voorzitter. De mannen van de Uniekerk in ’s-Gravenzande en anderen zorgden dat de truck geladen werd.

Bedoeling is dat de vrachtwagen de grens over gaat, daar aan de grensverplichtingen zal voldoen, de lading wordt uitgeladen in een loods en dan door het Rode Kruis zal worden verdeeld. Normaliter gaat dat anders, via de vaste contacten van Spoetnik in heel Oekraïne. Maar de omstandigheden zijn ook anders.

Dus vroegen Kluiters en haar medestanders de afgelopen dagen om met name tandenborstels en -pasta te brengen, jodium en verbandmiddelen, maar ook warme kleding en eten. En aan die oproep werd ruimschoots gehoor gegeven. Er ging van alles mee, veel kleding, maar ook water en eten en medische spullen. Dit keer mogen er ook vloeistoffen mee, wat anders geen optie is. Want regels blijven er, maar soms kunnen ze iets ruimer worden uitgelegd.

Zo kon het gebeuren dat ook Jeroen Jansens en Johan Colpa een ramvolle vrachtwagen vandaag uit konden zwaaien. Beide Schiedammers waren vandaag komen helpen, zoals zeker nog een tiental vrijwilligers. “Ik hoef vandaag niet meer naar de sportschool”, grapte Jansens na een paar uurtjes buffelen. “Ik was vandaag toch vrij - van zijn werk voor een advocatenkantoor - en bedacht: ik kan helpen.” Zo gezegd, zo gedaan.

Colpa zit er iets emotioneler in: zijn vrouw komt uit Oekraïne en hij heeft dus veel familie in het land. Hij volgt al het nieuws waar hij maar weet van kan krijgen en dat kost hem zijn nachtrust. Hulpgoederen verzamelen en inpakken voor het vaderland van zijn vrouw is dan een zinnige tijdsbesteding.

Spoetnik gaat onverdroten door met inzamelen. Normaliter zijn de vrijwilligers op woensdag en vrijdag aan de slag om goederen in te nemen en uit te zoeken, maar dezer dagen is de loods annex sporthal in Vlaardingen-Centrum, pal naast de oude lijnbaan, dagelijks geopend (van tien tot vier), en ook op zaterdag (van twaalf tot vier). Een volgend transport staat al gepland, voor volgende week woensdag. “Maar die vrachtwagen zal gaan vanuit Borculo, want daar zijn veel spullen ingezameld die hard nodig zijn, dus dat is dan belangrijker.” Ongetwijfeld komt er ook wel weer een vrachtwagen naar Vlaardingen.

Dat zal nodig zijn, want het regent steunbetuigingen, te pas en onpas bellen mensen op met opties of ideeën en spullen worden voortdurend langs gebracht. Of Spoetnik mag worden opgegeven als goed doel voor de statiegeldactie van supermarkt Coop, zo vraagt een Schiedammer die opbelt. Of er een potje moet worden begonnen omdat mensen geld willen geven - naast het beschikbare bankrekeningnummer - vraagt een van de vrijwilligers vanochtend. “Maar we kunnen ook jullie benzine betalen, voor als jullie spullen moeten gaan ophalen”, aldus de vrijgevige dame.

Meer info via https://www.facebook.com/spoetnik.nl/