Categorie├źn

Service

Dick gaat de culinaire grens over

Dick gaat de culinaire grens over
Nieuws

Dick gaat de culinaire grens over

  • Dick van der Pijl
  • 26-03-2023
  • Nieuws
Dick gaat de culinaire grens over
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Fransen zien Nederland als het hoge noorden. Ons land wordt vaak over één kam geschoren met Scandinavische landen als Zweden en Noorwegen. Ze realiseren zich niet dat je vanaf de Frans-Belgische grens bij Lille makkelijk binnen anderhalf uur in Nederland bent, zonder te hard te rijden. Ze realiseren zich ook niet dat je vanaf Parijs sneller in Amsterdam bent dan in Marseille.

De Nederlanders op hun beurt idealiseren Frankrijk en hebben dus ook niet een heel goed beeld. Als vakantieland is Frankrijk bij Nederlanders enorm populair. Het klimaat in Frankrijk is dan ook echt wat milder dan in Nederland. Het zachtere klimaat samen met de Franse keuken maakt dat wij een uitdrukking hebben als ‘leven als god in Frankrijk’. Als zelfs Onze Lieve Heer in Frankrijk het naar zijn zin heeft, dan moet dat toch ook voor iedereen gelden, zou je zeggen.

De Nederlandse blik op Frankrijk klopt niet helemaal. De zomers mogen dan warmer zijn, dat is waar. De winters zijn ook zachter, dat klopt ook. Het voorjaar begint wat vroeger en de nazomer is langer Maar het verschil is eigenlijk niet zo heel erg groot. De winters zijn hier ook prut net als in Holland. Of het nou vier of acht graden boven nul is, maakt toch niet zoveel uit.

De Franse keuken mag dan wel wereldberoemd zijn, in Spanje of in Italië kun je ook waanzinnig lekker eten. Vanuit Limoges is het een goede vier uur rijden naar de Frans-Spaanse grens bij Hendaye en Irun; centra van het Franse en Spaanse Baskenland. Dan nog enkele tientallen kilometers doorrijden en je bent in het schitterende San Sebastian met de mooiste natuurlijke baai van de wereld.

Maar alleen voor de baai zijn we daar de afgelopen week niet naartoe gegaan. Men heeft mij verteld dat San Sebastian  meer Michelin-sterrenrestaurants  heeft dan welke stad ook ter  wereld. Ook daar zijn we niet voor gekomen. Aan restaurants komen we gewoon niet toe. In het oude centrum stikt het van gezellige bars, zelfs druk op maandagavond. En de kers op de taart ……… de tapas ( de pintchos zoals ze daar heten). Elke tapas is een kunstwerk op zich en op elke bar staan er tientallen schalen met verschillende van die lekkernijen. Als je daarvan eet, hoef je niet meer zonodig naar een restaurant voor een lunch of een diner. Gewoon bij elk glas bier of wijn één of meerdere tapas. Dat is echt smullen. Dit hebben ze in Frankrijk niet!!!

Dick van der Pijl