Categorieën

Service

Eerste exemplaren ‘Typische Vlaar-Dingen’ uitgereikt

Eerste exemplaren ‘Typische Vlaar-Dingen’ uitgereikt
Nieuws

Eerste exemplaren ‘Typische Vlaar-Dingen’ uitgereikt

  • Redactie
  • 15-12-2023
  • Nieuws
Eerste exemplaren ‘Typische Vlaar-Dingen’ uitgereikt

VLAARDINGEN - Steunraadslid Sjors Stuurman, voorzitter van de werkgroep ‘Gemeenteraad viert 750 jaar stadsrechten’, heeft op donderdag 14 december 2023 de eerste exemplaren van ‘Typische Vlaar-Dingen’ uitgereikt aan Leo Verhart en Willem van Raalte, de voorzitters van de Stichting Vlaardingen 750.

In het boek brengen Vlaardingse raadsfracties ‘Typische Vlaar-Dingen’ voor het voetlicht. Het boek is gemaakt ter ere van het jubileumjaar waarin de stad viert dat graaf Floris V op 14 mei 1273 stadsrechten verleende aan Vlaardingen. De stad kreeg hierdoor meer zelfstandigheid en vrijheid in bestuur, rechtspraak en handel.

Met enthousiasme en positivisme hebben raadsleden en steunraadsleden gewerkt aan het boek ‘Typische Vlaar-Dingen’. Fracties uit de gemeenteraad van Vlaardingen hebben de kans gegrepen om een interessant onderwerp of indrukwekkende persoon in de schijnwerpers te zetten. Zo schreven ze over sterke vrouwen uit Vlaardingen, Vlaardingse burgemeesters, de Vlaardingse milieubeweging, de rol van Shell en de wederopbouw, de legende van de Kattenbeker, het visserijverleden, het zijn van Christen in Vlaardignen, de komst van gastarbeiders, nachtburgemeester Leo IJdo, het Havenbedrijf Vlaardingen Oost (HVO) en het Streekmuseum Jan Anderson.

Het boek zal door de gemeente Vlaardingen worden gebruikt als relatiegeschenk. Het jubileumjaar 2023 is een jaar geworden met betekenisvolle en vrolijke stadsvieringen. De gemeenteraadsleden en steunraadsleden hebben volop meegedaan. Gehuld in middeleeuws tenue ging een groep de Vlaardingse zorginstellingen en opvangcentra langs met gebakjes, want ‘wie jarig is trakteert’. Zo werden ook mensen bij de stadsverjaardag betrokken die niet of minder eenvoudig naar de grote evenementen konden komen. Ook hulden de gemeenteraadsleden en steunraadsleden zich op een winterdag in historische kledij uit de periode dat de haringvisserij floreerde en is er een groepsfoto gemaakt waarop die Vlaardingse glorietijd mooi is verbeeld.

De raadsfracties hebben het motto van het jubileumjaar ‘VlaarDINGEN Doen’ in de praktijk gebracht en samen mooie dingen gemaakt, gedaan en beleefd. De leden hebben zich zowel op verbinding gericht als op het belichten van de Vlaardingse stadsidentiteit. Het boek ‘Typische Vlaar-Dingen’ is hiervan een resultaat.