Categorieën

Service

Erasmus, de dwarsdenker

Erasmus, de dwarsdenker
Uit

Erasmus, de dwarsdenker

  • Redactie
  • 11-02-2023
  • Uit
Erasmus, de dwarsdenker
VLAARDINGEN - Op zondagmiddag 19 februari worden we in De Windwijzer meegenomen door Karel van Duijvenbooden in de gedachtegang en levensvisie van misschien wel de meest beroemde Rotterdammer, Desiderius Erasmus. Zijn levenshouding is nog steeds actueel en voor veel mensen en organisaties een inspiratiebron.

Desiderius Erasmus is een 1466 in Rotterdam geboren priester, augustijner, theoloog, bijbelwetenschapper, filosoof, schrijver en humanist. Hij is een van de grootste auteurs van Nederland en België en zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. In het boek ‘Erasmus, een dwarsdenker’ (2022) toont Sandra Langereis hem als de sprankelende auteur van de Lof der zotheid en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met inquisiteurs als met Luther. Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een bewogen tijdvak: een eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid.

Tijdens deze editie van Zin op Zondag zal Karel van Duijvenbooden een schets geven van het leven en werk van Erasmus. Mede geïnspireerd door het boek van Sandra Langereis neemt hij ons mee in de gedachtegang en levensvisie van Erasmus. Ruim 500 jaar later staat Erasmus nog steeds voor de principes van verdraagzaamheid, pacifisme en verbinding.

Karel van Duijvenbooden, geboren en getogen Vlaardinger, woont momenteel in Den Bosch. Het grootste deel van zijn arbeidzame leven werkte hij in het gevangeniswezen, de verslavingszorg en bij het Ministerie van justitie, de laatste jaren als manager van het Zorg- en Veiligheidshuis in Utrecht. Karel heeft filosofie gestudeerd en verbindt graag deze kennis met persoonlijke en maatschappelijke issues die hij in zijn werk en persoonlijk leven tegenkomt. Dat geldt ook voor Desiderius Erasmus, de dwarsdenker.

Een inspirerende en toegankelijke lezing die om 15.00 uur in De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95 begint. Je bent van harte welkom!
Van 13.00 – 14.00 uur is ook gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens Lunch op Zondag. Inloop is er vanaf 12.45 uur. Er wordt soep met een eenvoudige broodlunch geserveerd. Je bent van harte uitgenodigd, entree is € 4,-

De Windwijzer

Schiedamseweg 95, Vlaardingen

Meer over De Windwijzer →