Categorieën

Service

Feest in de Drevenbuurt

Feest in de Drevenbuurt
Nieuws

Feest in de Drevenbuurt

  • Redactie
  • 06-07-2019
  • Nieuws
Feest in de Drevenbuurt
VLAARDINGEN – Vandaag vierden de bewoners van de Drevenbuurt feest; Zomerfeest om precies te zijn en het was druk op en rond het gebouw van KBS De Hoeksteen aan de Olmendreef. Allerlei kramen, luchtkastelen en springkussens, hapjes en drankjes en ook nog eens twee wethouders: Bart de Leede en Sebastiaan Nieuwland brachten een bezoekje.

Uit de buurt waren er honderden kinderen en ouders aanwezig die vooral veel plezier hadden. Naast al het speelplezier kon je ook alles te weten komen over duurzaamheid, het vergroenen van je tuin (bij inlevering van een tegel een vlinderstruik cadeau) en nog veel meer,

De organisatie was in handen van onder meer Stichting Op Dreef. Deze organisatie zet zich in voor de wijk en haar bewoners en wil de sociale samenhang ende leefbaarheid bevorderen. Dat lukt eigenlijk prima en Stichting op Dreef is één van de vele voorbeelden van burgers die het heft wat meer in eigen handen nemen en niet afwachten tot de overheid ‘iets doet’.

Kortom, burgers worden op een positieve manier mondiger, organiseren meer en meer zelf en vragen daarbij vaak hooguit om wat faciliteiten. Dat de burger mondiger werd, werd voor de gemeente, en het college, extra duidelijk bij de protesten in 2017 tegen de bouw van bungalows  bij het Muskuskruid. Dat liep voor de omwonenden, die zich uitstekend konden organiseren, goed af: de bouw van bungalows werd afgeblazen.

Een andere buurt die zich steeds meer organiseert is de Oostwijk, waar de vereniging Callenburgstraat vooral vanaf 2017 van zich liet horen en waaromheen in de rest van de wijk nu ook veel initiatieven plaatsvinden. Een vreemd fenomeen daarbij is wel dat in tenminste twee buurten inwoners van een (deel van) de wijk ook nog eens een gedrukte krant (Wijkkrant Holy) , of nogal uitgebreide gedrukte nieuwsbrief (Bij ons in de Oostwijk) uitgeven. In de Oostwijk is dat al tweemaal het geval geweest, met een oplage van 4500 stuks, en in de ‘hele Holy’ ook al tweemaal, in een oplage van 11.000 stuks.

Wijkbewoners zetten zich voor de betreffende krant en nieuwsbrief met veel plezier in, maar qua inhoud gaat het niet veel verder dan ‘ditjes en datjes’, weetjes over de wijk, oud nieuws (bijvoorbeeld een interview met de burgemeester in de wijkkrant Holy, wat door alle lokale en regionale media al eens ‘gedaan is’) en gratis reclame voor bedrijven. In beide gevallen maakt de gemeente Vlaardingen direct of indirect tijd (via medewerkers aan de kranten die bij de gemeente werken) en geld (subsidie) vrij om deze kranten te faciliteren. Een meerwaarde lijkt er nog niet te zijn.