Categorieën

Service

Gemeenteraad: Hondenbelasting afgeschaft (en oppositie buitenspel gezet)

Gemeenteraad: Hondenbelasting afgeschaft (en oppositie buitenspel gezet)
Politiek

Gemeenteraad: Hondenbelasting afgeschaft (en oppositie buitenspel gezet)

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 14-11-2021
  • Politiek
Gemeenteraad: Hondenbelasting afgeschaft (en oppositie buitenspel gezet)
VLAARDINGEN – Er was vooraf al een meerderheid voor het agendapunt, dus de stemming was afgelopen donderdag niet meer dan een formaliteit; de gemeenteraad heeft bij de behandeling van de begroting besloten om per aanstaand jaar de hondenbelasting af te schaffen. Dat scheelt in Vlaardingen voor de eerste hond al ruim €75 per jaar en voor de tweede en volgende honden ruim €150. Een flink bedrag in voor veel eigenaren lastige financiële tijden.

Het voorstel kwam van de coalitie van D66, het CDA, VV2000/Leefbaar Vlaardingen, GroenLinks, de VVD en Fractie Kerkhof. Die hadden het in een totaalpakket gestopt met een aantal andere financiële voorstellen, waaronder het weer verstrekken van subsidie voor Argos Mobiel, het (meer) investeren in de Binnenstad en het versnellen van Woningbouw. In totaal 13 maatregelen, en dat was misschien wel sympathiek maar het had ook veel weg van een politieke truc. Voor elke partij in de coalitie die het amendement steunde leek er wel een wens vervuld. Kortom, een mooie uitruil en het geheel was ook positief voor de kiezer die over een paar maanden zich weer mag laten horen bij de verkiezingen voor de gemeenteraad.

Het afschaffen van de hondenbelasting was feitelijk al heel wat jaren een voorstel van de Fractie Boers, maar werd iedere keer afgeserveerd door de huidige coalitiepartijen. Daarnaast had de AOV al eerder voorgesteld Argos Mobiel te sparen in de bezuinigingen van de afgelopen tijd, maar ook dat was weggestemd.

Op een aantal van de 13 maatregelen in het voorstel was kritiek van de oppositie en die konden dan ook niet instemmen met het geheel. De Fractie Boers was dus helemaal niet tegen het afschaffen van de Hondenbelasting, integendeel, ze stelden het zelf voor die avond; maar het item Veiligheid in het totaal vonden ze ‘halfslachtig’ en mocht best wat steviger neergezet. Ook andere oppositiepartijen als de PvdA, het AOV en ONS Vlaardingen wilden wel bepaalde maatregelen van harte steunen, maar niet alle. En dan stem je in de politiek nou eenmaal tegen het totaal. En dus werd de oppositie op voorhand al buitenspel gezet.