Categorie├źn

Service

Herdenking 75 jaar bevrijding nu al van start

Herdenking 75 jaar bevrijding nu al van start
Nieuws

Herdenking 75 jaar bevrijding nu al van start

  • Redactie
  • 25-05-2019
  • Nieuws
Herdenking 75 jaar bevrijding nu al van start

Op 31 mei vertrekken historisch legervoertuigen naar Normandië om daar op 6 juni de invasie van de geallieerden te herdenken. Foto: Peter Spek

VLAARDINGEN – Vlaardingen gaat op een bijzondere manier 75 jaar bevrijding van Nederland vieren en herdenken en trekt daar ruim een jaar voor uit. Initiatiefnemer Jan Wilmer, van de Stichting Nationale Gedenkdagen, is al enkele maanden aan het werk om dit idee vorm te geven en hij begint op vrijdagmiddag 31 mei met een uitzwaaimoment vanaf de historische Markt in het centrum van de stad.

In 1944 zijn er vele mannen en jongens vertrokken uit hun gezinnen en families om in een vreemd land tegen een vreemde vijand te gaan strijden om zo de vrede in Europa te herstellen. Zij verzamelden zich in Engeland, werden getraind in opleidingskampen om zo de oversteek te maken naar Frankrijk. Een immense operatie om mens en materieel op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. Ook uit Vlaardingen hebben jonge stadgenoten die oversteek gemaakt.

Het uitzwaaimoment is de start van de activiteiten in Vlaardingen in het kader van 75 jaar bevrijding, die doorlopen tot volgend jaar augustus. Met het uitzwaaimoment vertrekt daadwerkelijk een groepje Vlaardingers naar Normandië om op 6 juni de invasie te herdenken. Daarna wordt dit jaar en volgend jaar stil gestaan bij de operatie Market Garden in Arnhem, de herdenking van de hongerwinter in februari en het Zweeds wittebrood, de uitreiking van de Geuzenpenning op 13 maart, de dodenherdenking op 4 mei, de bevrijding op 5 mei en de capitulatie van Japan op 15 augustus.

Op 31 mei om 13.00 uur wordt bij het uitzwaaimoment op de Markt de sfeer opgeroepen van het jaar 1944, als de jonge mannen worden opgeroepen naar Engeland te vertrekken met legervoertuigen, filmbeelden van generaal Eisenhower en Winston Churchill, maar ook reacties van ouders van jonge veteranen, die op oorlogsmissie moesten, gedichten en muziek uit de jaren veertig van Leo IJdo. Alle Vlaardingse oude en jonge veteranen zijn voor dit uitzwaaimoment uitgenodigd.

Programma uitzwaaimoment
10.00 uur: Verzamelen van de legervoertuigen op de Markt
11.00 uur: inloop in de burgerzaal van het stadhuis
11.30 uur: Welkomst woord door organisator Jan Wilmer
11.35 uur: Presentatie 75 jaar herdenken en vieren in Vrijheid
11.55 uur: Filmbeelden Generaal Eisenhower en Winston Churchill
12.00 uur: In gesprek met jonge veteranen en hun ouders
12.15 uur: Intermezzo met een gedicht
12.20 uur: Aandacht voor het Boekje van Bertus Groen
12.30 uur: In gesprek met de mannen die nu naar Normandië vertrekken
13.00 uur: Toespraak burgemeester Annemiek Jetten
13.10 uur: Taptoe Signaal en Wilhelmus
13.15 uur: Vertrek van de Voertuigen
Tot 14.00 uur: muziek uit de jaren 40 met DJ Leo IJdo