Categorie├źn

Service

Herfst? Dick maakt kastanjejam!

Herfst? Dick maakt kastanjejam!
Nieuws

Herfst? Dick maakt kastanjejam!

  • Dick van der Pijl
  • 09-10-2022
  • Nieuws
Herfst? Dick maakt kastanjejam!
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

De herfst is begonnen maar in feite merken we er nog niet zoveel van hier in zuidwest Frankrijk. De temperatuur is overdag nog boven de twintig graden en bijna elke dag is het zonnig. De schitterende zomer lijkt gewoon door te gaan . Elke keer wordt er regen voorspeld maar er valt gewoon niks.

Wat wel begint te vallen zijn de tamme kastanjes. Ik heb een hele mooie kastanjeboom achterin mijn terrein staat. Dit schijnt een kastanje te zijn die ooit is geënt op de onderstam van een wilde kastanje. Dit heb ik me laten vertellen door mijn buren, een familie die daar al bijna honderd jaar woont. Elke dag kan ik wat kastanjes rapen. De wilde zwijnen zijn er ook altijd vroeg bij. Vrijwel elke nacht komen ze langs om de grond om te woelen en kastanjes te eten. Degenen die overdag vallen zijn voor mij. Het wachten is op een beetje meer wind zodat er ineens een hele lading uit de boom komt vallen en dan begint het grote werk. Niet het rapen, want dat gaat snel genoeg, maar het maken van de kastanjejam.

Allereerst moet ik de harde buitenste schil met een puntig mesje zien te verwijderen. Als ik zo ongeveer twee kilo gepelde kastanjes heb, kan ik ze gaan koken. Na een paar minuten koken kan ik beginnen om met een schuimspaan telkens een stuk of vijf kastanjes uit de pan te vissen om vervolgens het dunne bruine schilletje af te pellen wanneer ze nog kokend heet zijn. Geen prettige klus voor de vingertoppen dat zul je wel begrijpen. Het bruine velletje laten zitten, zou de jam bitter maken. Een paar uur later kunnen de kastanjes gestampt worden en gekookt worden in suiker en water tot de brij de juiste dikte heeft. Dan eindelijk de jampotten vullen. Zo’n zes tot zeven potten. Niet veel maar lekker !!!!!!

Dick van der Pijl