Categorieën

Service

Hoe voorkom je problemen met een niet betalende opdrachtgever?

Hoe voorkom je problemen met een niet betalende opdrachtgever?
Bedrijven nieuws

Hoe voorkom je problemen met een niet betalende opdrachtgever?

  • Ingezonden mededeling
  • 22-02-2024
  • Bedrijven nieuws
Hoe voorkom je problemen met een niet betalende opdrachtgever?

VLAARDINGEN - Als ondernemer wil je natuurlijk graag elke opdracht aannemen. Zeker als er sprake is van stevige concurrentie. Je doet je best om een scherpe offerte te maken en natuurlijk zorg je ervoor dat de opdracht goed wordt uitgevoerd zodat je klant tevreden is. Maar dan verstuur je de factuur en blijft het stil. De betalingstermijn verstrijkt maar er volgt geen bijschrijving op je rekening. Wat nu? De klant maar eens bellen of de betaling misschien aan zijn aandacht is ontsnapt. Maar er wordt niet opgenomen. Op een e-mail en nog wat later een brief komt ook geen reactie. Dan hoor je dat het bedrijf failliet is en dat meer crediteuren op zoek zijn naar de eigenaar vanwege openstaande rekeningen. Dat is een flinke strop, want je had het geld hard nodig om een volgende opdracht te financieren of gewoon om je gezin van te onderhouden. Hoe voorkom je zo’n financiële strop?

Factoring kan veel problemen voorkomen

Natuurlijk verwacht je van een opdrachtgever dat die gewoon aan zijn verplichtingen voldoet. Je gaat er niet vanuit dat iemand een opdracht geeft in de wetenschap dat de factuur niet betaald kan worden. Dit hoort bij verantwoord ondernemen. Maar er kunnen omstandigheden zijn waardoor een opdrachtgever niet kan betalen die niet waren te voorzien. Als je wilt voorkomen dat jij hiervan de dupe wordt kun je gebruikmaken van factoring. Je besteedt de incasso van de factuur uit en krijgt van het factoringbedrijf het factuurbedrag overgemaakt. Dit gebeurt doorgaans vooraf zodat je hiermee ook je opdracht of voorraad kunt financieren. Voor deze dienstverlening betaal je een vast percentage van het factuurbedrag als fee.

Kies voor zekerheid voor je facturen

Wanneer je je facturen uitbesteedt aan Impact Factoring heb je de zekerheid dat deze tijdig worden betaald. Mocht je klant in gebreke blijven dan neemt het factoringbedrijf de aanmaning, incasso en indien nodig beslaglegging voor zijn rekening. Bij grote facturen wordt vaak vooraf een onderzoek gedaan naar de liquiditeit van de debiteur om op die manier het risico van niet tijdige betaling te kunnen inschatten.

Behoud een goede verstandhouding met de opdrachtgever

Wanneer je de incasso van je facturen uitbesteedt dan heeft dat nog een ander voordeel. Stel dat het gaat om een klant waarmee je al jaren zaken doet. Jullie hebben een goede verstandhouding maar dan komt je klant in financiële problemen en kan de factuur niet betalen. Dan kan het heel lastig zijn om deze klant een toch wel dwingend verzoek te sturen om aan zijn verplichtingen te voldoen. Misschien ken je de reden wel en heb je te doen met deze ondernemer. Maar dat neemt niet weg dat jouw bedrijf het geld ook nodig heeft en dat jouw schoorsteen ook moet roken. In dit soort situaties is het beter als de incasso van een openstaande vordering buiten jou om wordt geregeld. Natuurlijk neem je van deze klant geen nieuwe orders aan tot de openstaande factuur is voldaan, maar het innen van de factuur of het treffen van een betalingsregeling gaat buiten jou om.