Categorieën

Service

Hoofdpijn anders bekeken!

Hoofdpijn anders bekeken!
Gezond

Hoofdpijn anders bekeken!

  • Advertorial
  • 20-04-2015
  • Gezond
Hoofdpijn anders bekeken!

VLAARDINGEN - Hoofdpijn, iedereen heeft er wel eens last van. Maar als de hoofdpijn vaak en lang aanwezig is, kan dit je leven echt ontregelen. Een vorm van hoofdpijn die vaak beschreven wordt, is spanningshoofdpijn. De theorie hierover is dat spanningen in de nek- en/of schouderspieren uitstralen naar het hoofd en daar hoofdpijn veroorzaken. Een massage, oefeningen voor de nek of een warmtekussen zouden in dit geval voor een verlichting van de klachten kunnen zorgen. Echter blijkt vaak dat deze remedies een kortdurend effect hebben, vergelijkbaar met de werking van een paracetamol. 

Osteopathisch gezien ontstaan spierspanningen niet zomaar, zij reageren vaak op processen elders in het lichaam. Als osteopaat vind ik het interessant te achterhalen wat de mogelijke oorzaak is voor het ontstaan van de spierspanningen in de nek en/of schouders.
 

Het fasciale systeem

Het fasciale systeem (de bindweefselvliezen) is een driedimensionaal systeem dat werkelijk alles in het lichaam omgeeft en met elkaar verbindt. Het omgeeft de spieren en het skelet, het bekleedt de buik- en borstholte, de interne organen en de schedel. 

Doordat alle fasciën in het lichaam één geheel vormen, kan een verhoogde spanning in één gedeelte van het fasciale systeem ervoor zorgen dat in andere gebieden ook een verhoogde spanning ontstaat. Ik vergelijk dit altijd met het leggen van een knoop in een t-shirt. Vanuit de knoop in het t-shirt zie je dat er trekrichtingen ontstaan in diverse richtingen, zo werkt het ook voor het fasciale systeem. Indien er bijvoorbeeld spanning ontstaat in de dikke darm kan deze spanning zich via de fasciën projecteren op de nek, hals en schedel. 

Een mogelijk gevolg hiervan is dat de doorstroming van de bloedvaatjes niet optimaal verloopt waardoor een ophoping van afvalstoffen kan ontstaan, welke kan resulteren in een verhoogde spierspanning in de nek, men spreekt dan vaak van een stijve of stramme nek. Vervolgens kan de spanning in de nek voor hoofdpijn zorgen. 

Een osteopathisch onderzoek beperkt zich daarom niet tot het onderzoeken van de nek en schedel. Een osteopaat gaat in het gehele lichaam op zoek naar spanningsverschillen en probeert op deze manier te achterhalen wat de oorzaak is van de spierspanningen. Door de oorzaak weg te nemen zullen de klachten met betrekking tot de stijve nek en hoofdpijn verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. 

Wilt u meer informatie over IVO of osteopathie? Bekijk de website www.ivo-osteopathie.nl of neem vrijblijvend contact op via Tel.06 – 190 79 434 of mail: [email protected].

Ivo - Praktijk voor osteopathie

Stoomloggerweg 8, Vlaardingen

Meer over Ivo - Praktijk voor osteopathie →