Categorieën

Service

De wervelkolom is als een kapstok

De wervelkolom is als een kapstok
Gezond

De wervelkolom is als een kapstok

  • Advertorial
  • 22-09-2021
  • Gezond
De wervelkolom is als een kapstok
VLAARDINGEN - Hmmm, hij hangt wel erg één kant op, denk ik als ik de kapstok in mijn praktijk bekijk. Stel dat ik nog een jas aan de overhellende kant zou hangen. Wat zou er gebeuren? Zou hij omvallen? En wat kan ik doen om te voorkomen dat het ding omvalt?

  • Ik zou de kapstok kunnen verstevigen, zodat hij niet omvalt.
  • Ik zou ook de jassen evenredig kunnen verdelen, dat zou hetzelfde resultaat geven, maar er ook voor zorgen dat er aan beide kanten nog meer jassen of tassen gehangen kunnen worden…de belastbaarheid wordt zelfs groter
En nu hoor ik je denken: ,,Je gaat een kapstok toch niet verstevigen? Hang gewoon die jassen anders op!'' En dat, is een redelijk logische gedachte. Want waarom zouden wij het symptoom (het overhellen) aanpakken als wij ook iets aan de oorzaak (verkeerde gewichtsverdeling) kunnen doen?

Relatie met rugklachten

Zo werkt het min of meer ook met rugklachten. De wervelkolom en ledematen zijn namelijk te vergelijken met een kapstok waaraan de organen, via bindweefselstructuren 'opgehangen' zijn. Zolang de organen in de buik geen bewegingsverlies hebben, blijft het evenwicht in het lichaam goed verdeeld en kun je zonder al te veel klachten functioneren.Als er ter hoogte van de organen wel een bewegingsverlies ontstaat dan zorgt dit voor onevenwicht en zorgen de spieren, ligamenten en de beweeglijkheid van de wervelkolom, ervoor dat dit bewegingsverlies opgevangen wordt. Dit zal in het begin geen klachten opleveren, maar als het onevenwicht langer bestaat, kunnen klachten ontstaan.

Net als bij de kapstok hebben we twee mogelijkheden om de klachten te verlichten of zelfs op te lossen.
  • Ik kan ervoor zorgen dat het symptoom, de stand  van de wervelkolom, gecorrigeerd wordt
  • Ik kan ervoor zorgen dat het evenwicht in het lichaam hersteld wordt, waardoor de wervelkolom vanzelf volgt...

Ik hoor je  al denken...

Ben je benieuwd wat osteopathie voor je kan betekenen? Ivo Osteopathie is te bereiken via mail: [email protected] of tel: 06 - 190 79 434.

Ivo - Praktijk voor osteopathie

Stoomloggerweg 8, Vlaardingen

Meer over Ivo - Praktijk voor osteopathie →