Categorieën

Service

Hoofdpijn anders bekeken (deel 2)

Hoofdpijn anders bekeken (deel 2)
Gezond

Hoofdpijn anders bekeken (deel 2)

  • Advertorial
  • 02-06-2015
  • Gezond
Hoofdpijn anders bekeken (deel 2)

VLAARDINGEN - Zoals ik in vorige artikelen beschreven heb, onderzoekt een osteopaat altijd het gehele lichaam. Indien een cliënt last heeft van spanningshoofdpijn, kan de oorzaak van de klacht in een geheel ander gebied liggen dan de nek of schouders. De organen kunnen bijvoorbeeld via het fasciale systeem een verhoogde spanning (hypertonie) in de hals en nek veroorzaken (zie het vorige artikel Hoofdpijn anders bekeken!).

Het zenuwstelsel 

De dunne en dikke darm, de lever en de maag worden omgeven door het buikvlies. Dit buikvlies heeft vele receptoren. Als bijvoorbeeld het sigmoïd (s-vormige darm) minder beweegt, zal de inhoud van het sigmoïd niet optimaal getransporteerd worden waardoor de inhoud te lang in de darm verblijft. Deze inhoud is toxisch en zal irritaties en in een later stadium ontstekingen in het buikvlies veroorzaken. Deze irritaties en ontstekingen geven via de receptoren signaaltjes af aan de n.phrenicus. 

De n.phrenicus verloopt via het middenrif en de borstholte naar de nekwervels (C3-C5). De signaaltjes die via de n.phrenicus verstuurd worden zorgen voor een overprikkeling van deze nekwervels waardoor een hypertonie kan ontstaan, die weer hoofdpijn kan veroorzaken.

 Door de beweeglijkheid van het sigmoïd te verbeteren, zullen de prikkels die via de n.phrenicus naar de hals verlopen verminderen en zal de hypertonie in de nekspieren verminderen. Hierdoor neemt ook de kans op spanningshoofdpijn af. 

Wilt u meer informatie over IVO of osteopathie? Bekijk de website www.ivo-osteopathie.nl of neem vrijblijvend contact op via Tel. 06 - 190 79 434 of mail: [email protected].

Ivo - Praktijk voor osteopathie

Olivier van Noortlaan 108, Vlaardingen

Meer over Ivo - Praktijk voor osteopathie →