Categorie├źn

Service

Huren in Vlaardingen: niet onmogelijk, maar...

Huren in Vlaardingen: niet onmogelijk, maar...
Wonen

Huren in Vlaardingen: niet onmogelijk, maar...

  • Redactie
  • 06-08-2023
  • Wonen
Huren in Vlaardingen: niet onmogelijk, maar...
VLAARDINGEN – Kun je in Vlaardingen nog aan een huis komen? Lastig, maar er wordt wel volop gebouwd. En de laatste decennia ook volop gesloopt, vooral sociale huurwoningen. Want daar heeft Vlaardingen er al lang teveel van, en dat maakt dat bijvoorbeeld de wijk Babberspolder eerder voor twee derde weggevaagd is om plaats te maken voor de wat duurdere woningen. In de Westwijk wacht een aantal flats hetzelfde lot.

Dat teveel aan sociale huurwoningen is overigens geen ‘wet van Meden en Perzen’, maar eerder een politieke keuze, waartegen vooral de SP zich al wat langer verzet. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat een deel van Vlaardingen er misschien beter bij ligt, maar ook dat het lastig is om een huurwoning te bemachtigen als je niet zoveel te besteden hebt. Heb je wat meer te besteden dan is er best wel wat keus. Vooral in de prijsklasse ‘duur’. 

Wij bekeken het aanbod en de daaraan gehangen prijskaartjes. De containerwoningen in District U aan de Olivier van Noortlaan zijn vol, maar als er eentje vrijkomt betaal je all-in €765. Jongeren (18-23 jaar) krijgen daar onder voorwaarden korting op, zodat ze huurtoeslag kunnen aanvragen. Aldus  de verhuurder. Overigens is de maximale ‘kale’ huur voor een sociale huurwoning vanaf 2023 ongeveer €808, dus vastgoedbeheerder Gapph moet dat nog even aanpassen voor de voormalige zeecontainers van 27 vierkante meter op het Unileverterrein.

Die €808 is dan voorlopig ook het bedrag wat je gaat betalen in de sociale huurwoningen die nog wel gebouwd worden, bijvoorbeeld in het Fortunapark aan de Marathonweg. Dat worden dan waarschijnlijk niet van die hele grote, en je woont naast het meest vervuilde stukje Vlaardingen. Dat geldt overigens ook voor wie nu een mooie nieuwbouwwoning aan de Floreslaan betrekt. Of op Park Vijfsluizen, waar je ingeklemd bent tussen de A4, de metro aan twee kanten en het grootste verkeersknooppunt van Vlaardingen; je bent er vast snel op (de) weg, dat wel.

Bij een woningcorporatie als Waterweg Wonen is het aanbod niet heel groot, maar daar troffen we een sociale huurwoning aan in de Van der Driftstraat voor bijna €790, en da’s best betaalbaar voor wat je krijgt: een heel huis. In tegenstelling tot wat er in de particuliere sector wordt aangeboden. Voor bijvoorbeeld een enkele zolderkamer in Holy, met een eigen badkamertje op dezelfde etage, betaal je €800, exclusief je energie. Je maakt ook nog eens gebruik van dezelfde binnentrap als het jonge gezin waarbij je intrekt, aldus de beschrijving.

Wie meer kans van slagen wil hebben kan vast en zeker in de VOP wijk terecht. Een gezellige buurt, maar er wordt ook veel onderverhuurd en dat gebeurt niet altijd legaal. In het publieke aanbod, je kunt op Marktplaats.nl of in Google een paar zoektermen erin gooien, vonden we zo twee plekjes in de Verheijstraat. Voor de ene betaal je €1000, exclusief je energie en daar krijg je 16 vierkante meter voor. Wie 8 (!) vierkante meter genoeg vindt en iets minder wil betalen, ‘slechts’ €950, kan in dezelfde straat terecht. Klik hier! voor de bijbehorende omschrijving. Die is wat summier, maar een woonkamer, keuken en badkamer deel je met een aantal huisgenoten. Hoeveel anderen er rondlopen? Dat zouden er twee zijn.

Tenslotte: het aanbod is nog groter dan wat we genoemd hebben, soms goedkoper maar vaak duurder. Schaarste zorgt er nou eenmaal voor dat de prijzen omhoog schieten, vooral in de vrije en particuliere sector. Voor starters op de woningmarkt die nog carrière gaan maken, of de kinderen die uit huis willen, is het heel lastig. 

Disclaimer: wij verwachten dat sommige linkjes in dit artikel over een paar uur niet meer werken. Gelukkig hebben we dan de printscreens nog.