Categorieën

Service

In kerken: anderhalve meter en mondkapje opnieuw nodig

In kerken:  anderhalve meter en mondkapje opnieuw nodig
Gezond

In kerken: anderhalve meter en mondkapje opnieuw nodig

  • Redactie
  • 12-11-2021
  • Gezond
In kerken:  anderhalve meter en mondkapje opnieuw nodig

Fotografie: Frits Nolet


VLAARDINGEN - Parochie De Goede Herder voert met ingang van vandaag enkele maatregelen door om de kans op Coronabesmetting te verklienen. Kerkgangers worden geacht opnieuw een mondkapje op te zetten en anderhalve meter afstand te houden.

De katholieke gemeenschap in de drie Waterwegsteden volgt daarmee een advies van de Nederlandse bisschoppen. Die hebben nog voor de persconferentie van het kabinet vanavond, enkele maatregelen opnieuw ingevoerd. "Gelovigen wordt gevraagd tijdens vieringen en andere kerkelijke bijeenkomsten anderhalve meter afstand te houden", zo laat het pastoraal team in een aankondiging weten. "Tevens wordt gevraagd een mondkapje te dragen wanneer men nog niet zit, maar zich verplaatst door de ruimte. Beide regels (mondkapje en anderhalve meter) gelden zowel voor vieringen in de kerk als voor bijeenkomsten in een zaal."

Verder ontraden de pastores de kerkgangers mee zingen met het koor. Dat kan wel van zich laten horen, 'mits de zangers/zangeressen anderhalve meter afstand houden in een zigzag-opstelling'.

"Vooralsnog is koffiedrinken na afloop van een viering niet mogelijk. Ieder wordt gevraagd om de kerk zonder samenscholingen te verlaten. In alle kerken, maar in het bijzonder in kleinere kerkgebouwen, is ventilatie (tijdens de viering of activiteit) en doorluchten (vooraf en na afloop) een punt van aandacht."
De pastores stellen er rekening mee te houden dat in de komende tijd 'verdere aanscherping' van de Coronamaatregelen nodig zal blijken.

Zij roepen hun parochianen bovendien op zich te laten vaccineren. "Tegelijk willen wij aan alle gelovigen, gevaccineerd en niet-gevaccineerd, vragen om respectvol met elkaar om te blijven gaan."

De voorgangers zijn blij met de vrijwilligers die in het de kerkgemeenschappen 'mogelijk maken dat onze kerken op een verantwoorde wijze geopend kunnen blijven'. "Na de persconferentie van vorige week dinsdag, 2 november, hebben vrijwilligers in verschillende kerken reeds verantwoordelijkheid getoond door extra voorzorgsmaatregelen te nemen."

In de parochie zal worden gebeden 'dat een gezamenlijke inspanning er toe zal leiden dat het aantal besmettingen wordt teruggedrongen, omwille van de gezondheid van allen en met name de meest kwetsbare mensen in onze samenleving'.