Categorieën

Service

Ivo Opstelten en Ron Meerhof bij boekhandel Pontier

Ivo Opstelten en Ron Meerhof bij boekhandel Pontier
Nieuws

Ivo Opstelten en Ron Meerhof bij boekhandel Pontier

  • Redactie
  • 19-11-2019
  • Nieuws
Ivo Opstelten en Ron Meerhof bij boekhandel Pontier
VLAARDINGEN – In een carrière die vooral door heel wat burgemeesterschappen gekenmerkt wordt zitten veel verhalen. Daarvan heeft voormalig journalist Ron Meerhof een boek gemaakt en afgelopen zaterdag presenteerde hij dit bij boekhandel Plantage Pontier voor een klein maar bijzonder publiek; daarin zat namelijk ook Ivo Opstelten, voormalig bestuurder en onderwerp van het boek van Meerhof, getiteld “Opstelten, een leven in het openbaar bestuur”.

Na een introductie van Meerhof, en de respons daarop van Opstelten, werd het ‘best wel’ druk met klanten die hun exemplaar van het boek graag door Meerhof en Opstelten wilden laten signeren.

Wat het boek duidelijk maakt is dat besturen een vak is, en niemand zal een lange carrière in het openbaar bestuur ongeschonden doorkomen. De ‘bonnetjesaffaire’ bijvoorbeeld leidde tot het aftreden van Ivo Opstelten als minister, maar uiteindelijk is dat het niet wat hem kenmerkt. Naast de welbekende charme, diepe stem en welsprekendheid is het vooral zijn vaardigheid om in wat soms een mijnenveld van belangen is de juiste koers uit te zetten. Opstelten deed dat bijvoorbeeld als burgemeester van Rotterdam uitstekend in 2002 na de moord op Pim Fortuyn, een roerige tijd. Nadien als minister wist hij echter ook in vrij korte tijd de ‘Nationale Politie’ er doorheen te krijgen; natuurlijk was dit geen project dat alleen successen kende, maar wel zo complex dat het een huzarenstuk genoemd mag worden.

Wie meer wil weten kan uitstekend terecht bij het boek van Ron Meerhof, dat zeer verhalend geschreven is, je beleeft het als het ware mee. En het laat ook zien dat besturen veel minder makkelijk is dan wie het denkt te vinden in simpele oplossingen qua politiek. Die zijn er namelijk niet.

‘Opstelten, een leven in het openbaar bestuur’ is verkrijgbaar bij Plantage Pontier.