Categorieën

Service

Langer wachten op blauwalgvrije Krabbeplas

Langer wachten op blauwalgvrije Krabbeplas
Nieuws

Langer wachten op blauwalgvrije Krabbeplas

  • Redactie
  • 09-07-2021
  • Nieuws
Langer wachten op blauwalgvrije Krabbeplas
VLAARDINGEN - De kans dat Vlaardingen bij warm weer in de komende zomers verkoeling kan zoeken in de Krabbeplas is flink kleiner geworden. Het Hoogheemraadschap Delfland heeft de aanbesteding van de zogenaamde waterharmonica bij de plas stilgelegd.

De Krabbeplas heeft te kampen met blauwalg, die het water in warme perioden eigenlijk niet te gebruiken maakt. Delfland wil daar iets aan gaan doen, onder meer door aanleg van de waterharmonica. Die verzorgt een natuurlijke nazuivering van afvalwater. Ambitie was om die in 2024 werkend te hebben, en daarmee het water van de Krabbeplas blauwalgvrij te krijgen.

Reden voor het staken van de aanbesteding is de onzekerheid over een nieuwe norm voor bromaat in te lozen water. Die kan gevolgen heben voor de waterharmonica. Bromaat is een schadelijke stof.

De waterharmonica is onderdeel van het project S.C.H.O.O.N., gekoppeld aan de aanleg van de Blankenburgverbinding. ,,Voor S.C.H.O.O.N. gaat Delfland op afvalwaterzuivering De Groote Lucht een deel van het afvalwater extra schoon maken in een zoetwaterfabriek, zodat het via een waterharmonica via de Krabbeplas het gebied in kan. De waterharmonica draagt bij aan de natuurcompensatie voor de Blankenburgverbinding, het schone water aan de zwemwaterkwaliteit in de Krabbeplas en aan meer zoet water in tijden van droogte'', aldus het waterschap

Wanneer er duidelijkheid is over de bromaatnorm en de zoetwaterfabriek maakbaar is, verwacht Delfland de waterharmonica alsnog te kunnen aanbesteden.