Categorie├źn

Service

Lezingen over Arij Pleijsier en de 19e eeuw in Museum Vlaardingen

Lezingen over Arij Pleijsier en de 19e eeuw in Museum Vlaardingen
Uit

Lezingen over Arij Pleijsier en de 19e eeuw in Museum Vlaardingen

  • Redactie
  • 01-09-2021
  • Uit
Lezingen over Arij Pleijsier en de 19e eeuw in Museum Vlaardingen
VLAARDINGEN - Ter gelegenheid van de tentoonstelling Arij Pleijsier. De terugkeer van een Vlaardings schildertalent organiseert Museum Vlaardingen, in samenwerking met de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen, twee inhoudelijke lezingen over de schilder en de periode waarin hij leefde.

Op 9 september nemen Frank de Hoog en Claudia Steur, samenstellers van de tentoonstelling, je mee in de wereld van Pleijsier. Hoe slaagt een jongen uit Vlaardingen - zonder kunstenaarsopleiding - erin om op te klimmen tot een geliefd kunstschilder in zijn tijd? Waarom koos hij voor het maritieme genre en door wie liet hij zich inspireren? En waarom lijkt Pleijsier nu vergeten, terwijl zijn werk in binnen- en buitenlandse musea te vinden is? Tijdens deze lezing krijg je antwoord op deze vragen en is er gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken.

Op 15 september zal de Vlaardingse kunsthistorica Willy Atema verder ingaan op de 19e eeuw, de eeuw van de Romantiek en de eeuw waarin Pleijsier leefde en werkte. Pleijsier was een typische schilder van de romantiek. Maar de 19e eeuw was zeker niet ‘romantisch’; staatkundig, maatschappelijk en sociaal was het een stormachtige tijd. En ook artistiek gebeurde er veel; van het Impressionisme, de Haagse School en het Realisme, je kunt de vergetelheid van de stormvaste schilder zien aankomen.

Locatie: Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, 3131 AG Vlaardingen
Aanvang: 20.00 (inloop vanaf 19.30).
Kosten: € 7,50 per lezing, een combiticket is € 12,50, inclusief koffie en een drankje na afloop.
De lezingen zijn gratis voor Vrienden van Museum Vlaardingen.
Reserveren via [email protected].

De tentoonstelling Arij Pleijsier. De terugkeer van een Vlaardings schildertalent is nog t/m 19 september te zien in Museum Vlaardingen

 

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →