Categorieën

Service

Lokaal is het helemaal?

Lokaal is het helemaal?
Politiek

Lokaal is het helemaal?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 21-02-2021
  • Politiek
Lokaal is het helemaal?
VLAARDINGEN – U koopt waarschijnlijk al wat langer lokaal, al is het alleen al om de plaatselijke middenstand te steunen. Uit eten is er nog niet bij, maar bij de gemiddelde horecaondernemer bestelt u een lekkere maaltijd, u koopt uw boeken bij de lokale boekhandel in plaats van bij Bol en nu er bij zo’n beetje elke winkel er een click & collect mogelijkheid is laat u ook Ali Express even links liggen. Toch?

Als u het helemaal lokaal wilt blijven doen dan kunt u op 17 maart bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer ook op een Vlaardinger stemmen. Er staan op de verschillende partijlijsten van het kiesdistrict Dordrecht (daar valt Vlaardingen binnen) maar liefst 7 gegadigden uit onze stad. Links, rechts, midden en modern, u hebt genoeg keus binnen uw eigen politieke kleur. Zo kunt u bijvoorbeeld stemmen op Bart Bikkers die op plek 78 staat bij de VVD. Dat is normaal gesproken een onverkiesbare plaats, maar met voldoende voorkeursstemmen stuurt u onze wethouder gewoon de Tweede Kamer in. En dat kan ook met een tweede wethouder die bij het CDA op plek 67 staat: Jacky Silos. 

Bij de SP hebben ze er twee: Arnout Hoekstra en Remi Poppe. Poppe staat op plek 48 en om hem weer in de Tweede Kamer te krijgen moet er een politieke aardverschuiving plaatsvinden.  In de peilingen scoort de SP vaak goed, in het stemlokaal niet. Dat bewees vooral Arnout Hoekstra twee jaar terug bij de verkiezingen voor het Europese parlement. Hoekstra staat nu op plek 26 maar toen fier op de eerste plek. Het huurcontract voor een appartement in Brussel was bij wijze van spreken al getekend, maar Hoekstra en de SP faalden jammerlijk; geen enkele zetel, zelfs geen restzetel. Zo ontbreken de Nederlandse socialisten zowel in Europa als in Vlaardingen waar Marcel Kerkhof de rebellerende raadsleden in 2019 overnam en ze nu aanstuurt onder zijn eigen naam: de Fractie Kerkhof.

Twee Vlaardingers zitten er ook bij de ‘beweging’ Code Oranje, want ze noemen zichzelf daar geen politieke partij. U mag meebepalen wat er gebeuren moet, via referenda of door uitgeloot te worden voor gespreksgroepen en zo wordt er een politieke agenda opgemaakt. Ondertussen is er wel een kandidatenlijst met leden en daar staan vanuit onze stad Josette Hogewoning en Raymond van Haren op, op respectievelijk plek 11 en plek 13. Code Oranje is destijds opgericht door ex-interim burgervader en charmeur Bert Blase, en oud wethouder van Den Haag Richard de Mos is lijsttrekker. Tegen De Mos loopt overigens nog een strafrechtelijk onderzoek waarvan de uitslag nog niet bekend is. Josette Hogewoning is in Vlaardingen nog raadslid van ONS Vlaardingen, maar onderhoudt al langer innige relaties met Blase en zijn Code Oranje. Raymond van Haren verliet kort geleden de fractie van VV2000/Leefbaar Vlaardingen met een conflict en ging door als de Fractie Van Haren. Met deze stap zorgde Van Haren er persoonlijk voor dat we nu net zoveel fracties hebben als in Schiedam: maar liefst 15 en veel ervan komen voort uit ongenoegen en conflicten.

Tenslotte is er nog Charlton Labad van Modern Nederland, een partij die lijst 35 vormt binnen het kiesdistrict Rotterdam. Wij hadden daar ook niet van gehoord, van de partij noch van Charlton. Modern Nederland wil de democratie moderniseren door alles digitaal te regelen. Stemmen, kiezen en standpunten bepalen. Alles via een toetsenbord en beeldscherm en daarbij worden politieke ruzies en ellenlange zinloze debatten overbodig. Althans, dat zegt de partij, die is opgericht in 2018 en geen enkel standpunt heeft. Charlton is wel weer de hoogst geplaatste kandidaat van alle (7) Vlaardingers: hij staat op plek 4.